Programmet skal ha fokus på hvilke løsninger og hvilket nivå av universell utforming i eksisterende bebyggelse som vil være det mest betydningsfulle for å møte eldrebølgen, økonomisk, praktisk og menneskelig på nasjonalt og lokalt nivå. Formålet med denne arbeidspakken er å utvikle konsepter for oppgradering til universell utforming.
Viktige problemstillinger er knyttet til å avdekke hvilket potensial som foreligger for oppgradering av universell utforming, samt å avdekke drivere og hindringer i planleggingsprosessen.
Følgende aktiviteter vil bli gjennomført:
Oppsummere et kunnskapsgrunnlag for universell utforming / brukskvalitet gjennom litteraturstudier
Kartlegge typiske planløsninger
Kartlegge utfordringer knyttet til bruksfunksjon som tilgjengelighet og brukbarhet i den utvalgte boligbebyggelsen – både i forhold til typologien og i forhold til eventuelle tidligere inngrep. Hva er dominerende plantyper i hver periode? Hvilke kvaliteter/egenskaper har de? Hvilket potensial til endring?
Benytte eksempelstudier til å:
o Innhente og analysere erfaringer fra planleggings- og byggeprosesser, inkl. brukermedvirkningsprosess og økonomiske forhold.
o Kartlegge fysiske løsninger som oppfyller universell utforming og hvilke mangler som eventuelt finnes mht til universell utforming
o Kartlegge sosialt miljø og opplevde kvaliteter (positive og negative)
Utvikle konsepter for kostnadseffektiv oppgradering av universell utforming / brukskvalitet i typiske boligbygg og utlede generelle anbefalinger