To main content

OPTIROT - Optimalisering av råvarer og teknikk for bedre kvalitet og redusert svinn under lagring av rotgrønnsaker.

Abstract

I prosjekt OPTIROT samarbeider 26 produsenter, to kjøleteknologiselskaper, en sensorutvikler, en
biopesticidutvikler, to emballasjeprodusenter, fire regioner under NLR, Gartnerhallen og fem forskningsinstitutter (Nofima, Sintef, NMBU, Århus universitet og NIBIO) i gjennomføring av undersøkelser for å redusere svinn under lagring av gulrot, kålrot og sellerirot.
Sammendrag av arbeidspakkene:
i) Optimal gjødsling med bor og kalsium for bedre lagringskvalitet. Det er testet ut 6 ulike metoder
/tidspunkter for tildeling av bor. Vi så liten effekt av de ulike metodene og tidspunktene for tildeling av
bor til knollselleri (felter LI & ST) og kålrot (felter APP & INN). Symptomene bormangel og brune flekker ses inne i røtten og bedømmes ved deling av roten. I begge kulturer var det stor variasjon mellom felt. For knollselleri var det størst forekomst av brune flekker og lavest andel friske røtter i ST, som hadde lavest Ca/B-forhold i blader, lavest innhold av Zn i blader og røtter og lavest pH. I kålrot
var det symptomer på bormangel i begge felt i 2017, sterkest i INN. For begge felt var symptomene sterkest i behandlingr uten tilførsel av B. Andel friske røtter var lavest i INN. Vi anbefaler flere undersøkelser for å konkludere ytterligere....
Read the publication

Category

Research report

Language

Norwegian

Author(s)

  • Mette Goul Thomsen
  • Erlend Indergård
  • Pia Heltoft
  • Gerd Guren
  • Anne-Berit Wold
  • Hanne Larsen
  • Belachew Asalf

Affiliation

  • SINTEF Ocean / Fisheries and New Biomarine Industry
  • Norwegian University of Life Sciences
  • Nofima, Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research
  • Norwegian Institute of Bioeconomy Research
  • Andre institusjoner

Year

2020

Publisher

NIBIO

Issue

6;31

ISBN

9788217025313

View this publication at Norwegian Research Information Repository