To main content

OPTIROT - Optimalisering av råvarer og teknikk for bedre kvalitet og redusert svinn under lagring av rotgrønnsaker.

OPTIROT - Optimalisering av råvarer og teknikk for bedre kvalitet og redusert svinn under lagring av rotgrønnsaker.

Category
Report/thesis
Abstract
I prosjekt OPTIROT samarbeider 26 produsenter, to kjøleteknologiselskaper, en sensorutvikler, en biopesticidutvikler, to emballasjeprodusenter, fire regioner under NLR, Gartnerhallen og fem forskningsinstitutter (Nofima, Sintef, NMBU, Århus universitet og NIBIO) i gjennomføring av undersøkelser for å redusere svinn under lagring av gulrot, kålrot og sellerirot. Sammendrag av arbeidspakkene: i) Optimal gjødsling med bor og kalsium for bedre lagringskvalitet. Det er testet ut 6 ulike metoder /tidspunkter for tildeling av bor. Vi så liten effekt av de ulike metodene og tidspunktene for tildeling av bor til knollselleri (felter LI & ST) og kålrot (felter APP & INN). Symptomene bormangel og brune flekker ses inne i røtten og bedømmes ved deling av roten. I begge kulturer var det stor variasjon mellom felt. For knollselleri var det størst forekomst av brune flekker og lavest andel friske røtter i ST, som hadde lavest Ca/B-forhold i blader, lavest innhold av Zn i blader og røtter og lavest pH. I kålrot var det symptomer på bormangel i begge felt i 2017, sterkest i INN. For begge felt var symptomene sterkest i behandlingr uten tilførsel av B. Andel friske røtter var lavest i INN. Vi anbefaler flere undersøkelser for å konkludere ytterligere....
Client
  • NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi / 256847
Language
Norwegian
Author(s)
  • Thomsen Mette Goul
  • Indergård Erlend
  • Heltoft Pia
  • Guren Gerd
  • Wold Anne-Berit
  • Larsen Hanne
  • Asalf Belachew
Affiliation
  • Norwegian Institute of Bioeconomy Research
  • SINTEF Ocean / Sjømatteknologi
  • Andre institusjoner
  • Norwegian University of Life Sciences
  • Nofima, The Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research
  • Norwegian Institute of Bioeconomy Research
Year
2020
Published in
NIBIO Rapport
ISSN
2464-1162
Place
Ås
Publisher
NIBIO
Volume
6
Booklet
31
ISBN
978-82-17-02531-3