Til hovedinnhold

Forsker på automasjon

Forsker på automasjon

Publisert 5. oktober 2016

Ti bedrifter har så langt flyttet produksjon til Norge fra lavkostland, ifølge NHO-foreningen Norsk Industri. En av dem er Neuman Aluminium på Raufoss. SINTEF Raufoss Manufacturing bistår bedriften med forskning og teknologiutvikling innen blant annet automasjon.

Cristopher Braathen, fabrikksjef på Neuman Aluminium. Foto: Reidar Kjæstad

Ifølge NHO-foreningen Norsk Industri har ti bedrifter flyttet produksjon til Norge fra lavkostland. En av dem er Neuman Aluminium på Raufoss, som produserer aluminiumsdeler til flere bilmerker.

– En av hemmelighetene våre er at vi har utviklingen av produkt, prosess, og så produksjon på samme sted. Alle kan jo kjøpe seg en robot, men det er å se alt dette i sammenheng, sier fabrikksjef Christopher Braathen.

SINTEF Raufoss Manufacturing bistår bedriften med utvikling av teknologi for å få robotene til å bli mer fleksible, slik at de kan produsere mer lønnsomt i små serier.

Mens TV 2 var på besøk, ble det vist laboratorieaktivitet knyttet til hvordan en robot ved hjelp av et 3D-kamera skal klare å gjenkjenne og plukke deler som ligger uorganisert i en transportkasse, en prosess som fortsatt må gjøres manuelt hos blant andre Neuman.

– Da trenger man ikke stå der og gjøre de samme tingene om igjen og om igjen, men har mulighet til å gjøre litt morsommere ting, som for eksempel forbedringsarbeid eller verdiskaping på en annen måte, sier Anja Solheim, forskningsleder i Produksjonsteknologi hos SINTEF Raufoss Manufacturing.

Forskningsleder