Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF med på to nominerte prosjekter til Byggenæringens Klimapris

Betongarmering i aluminium uten tegn til korrosjon i en av testene til SINTEF i prosjektet DARE2C. Foto: Harald Justnes
Med 250.000 kroner til vinneren, ønsker arrangøren av Byggenæringens Klimapris å lokke frem de beste løsningene for å redusere næringens klimaavtrykk. I år deles prisen ut for tredje gang.

Det er EBA Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) som står bak Byggenæringens Klimapris. Styreleder Audun Lågøyr i EBAO mener prisen tjener sin hensikt, som skal være å bidra til at innovative løsninger og verktøy blir offentlige og dermed til å stimulere til at de tas i bruk i flere bedrifter.

– Prisen skal være attraktiv å vinne, og samtidig sikrer kriteriene lav terskel for å søke. Det kan faktisk holde med en god idé, og slike er det mange av i byggenæringen, sier Lågøyr i en pressemelding.

Kandidater til prisen kan være enkeltpersoner, avgrensede miljøer eller bedrifter som gjennom sitt arbeid har utviklet produkter, maskiner, verktøy eller metoder og løsninger som kan bidra til å redusere byggenæringens klimaavtrykk gjennom deling og bred anvendelse.

Tre nominerte kandidater

Hydro er sammen med SINTEF, NTNU, Heidelberg Materials, Dr. Techn. Olav Olsen, Overhalla Betongbygg, Oshaug Metall, Christie & Opsahl, Sika og Nordic Office of Architecture nominert for utvikling av betong der mer enn halvparten av sementen er erstattet av bindere som leire eller vulkansk glass.

Dette senker pH-verdien og muliggjør bruk av aluminium som erstatning for tradisjonell stålarmering. Slik betong har solide mekaniske egenskaper, og vil gi et lavt karbonavtrykk sammenliknet med både ordinær betong og lavkarbonbetong. Betongen er utviklet gjennom forskningsprosjektet DARE2C.

Oslotre er nominert for utvikling av demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre. Med en bærekonstruksjon designet slik at det i størst mulig grad benyttes standard produksjonsformater og dimensjoner som er lite tilvirket og perforert, blir mengden avfall minimert og bygningsdelene beholder sin verdi ved demontering. En rekke nytenkende løsninger bidrar til å redusere klimagassavtrykket betydelig.

Skanska Norge med prosjektpartnere Ditio, Volvo og SINTEF er nominert for utvikling og implementering av algoritmer og kunstig intelligens for optimalisering av massetransport og maskinlogistikk på anleggsplass. Løsningen, kalt Datadrevet anleggsplass, kan benyttes i alle typer maskiner. Programvaren benytter både historiske data og data i sanntid for å sikre optimal drift med lavest mulig CO2-utslipp og økt operasjonell effektivitet.

– Vinneren blir offentliggjort på et arrangement i tilknytning til Byggenæringens Klimakonferanse 30.  november. Her vil vi invitere beslutningstakere og sentrale aktører også utenfor byggenæringen, slik at vi kan få bred oppmerksomhet om løsningene som de nominerte deltar i konkurransen med. I tillegg skal vi selvsagt hylle vinneren. Vår næring er en viktig del av klimaløsningen, det skjer mye innovasjon i vår næring og det må vi vise fram også utenfor våre egne rekker, sier Lågøyr.

Juryen har bestått av:

Hanne Rønneberg, spesialrådgiver SINTEF, juryleder
Ingrid Dahl Hovland, Vegdirektør, Statens vegvesen
Heidi Sørensen, direktør Klimaetaten i Oslo
Maja Raz Karterud, student NMBU
Jon Erik Lunøe, adm.dir. Bane Nor Eiendom
Amund Bruland, professor NTNU
Arve Brekkhus, sjefredaktør Byggeindustrien
Ole Henrik Ystehede, direktør EBA Oslo, Akershus og Østfold (sekretær)

Byggenæringens Klimapris 2023 deles ut på Byggenæringens Klimakonferanse på Høyres Hus, 30. november.

Kontaktperson