Til hovedinnhold
Norsk English

OptiRot

Optimalisering av råvarer og teknikk for bedre kvalitet og redusert svinn under lagring av rotgrønnsaker.

Kontaktperson

Tap av produserte grønnsaker under lagring og distribusjon utgjør opp mot 30 % i Norge og er et av de største tap av produsert mat og tapte inntektskilder i både landbruk og matvarekjeden. Målet for OptiRot var å redusere totalt svinn av rotgrønnsaker med 10%, samt å utvide lagringssesongen med 2 måneder. Målet nås gjennom å styrke og optimalisere kunnskapen mellom biologi og lagringsteknikk under innlagring, lagring og omsetting.

30 forskjellige rotgrønnsaklager blitt undersøkt med hensyn til egenskaper for lagring av gulrot, knollselleri og kålrot. En generell utfordring i næringen er at de aller fleste lager har kuldesystemer med kuldemedier som vil bli faset ut i årene som kommer. Dette fører til at produsenter må planlegge for utskifting av kuldesystemer for å sikre kontinuerlig kuldekjede gjennom lagringsperioden. Dette krever store investeringer, og det er viktig at dette blir utført riktig og med miljøvennlige kuldeløsninger.

Lav og stabil temperatur i lageret fører til mulighet for lengre lagringstid for produktene. Målinger av temperatur, fuktighet og luftstrømmer viser nødvendigheten av riktig stabling av produkt-kasser og muligheter for regulering av lufthastigheter og kuldekapasiteter. Dimensjonsgrunnlag for fremtidige kuldetekniske systemer er beskrevet, og ett fremtidsrettet standardsystem tilpasset norske produksjons-mengder, med økt luftstabilitet, økt energieffektivisering og gjenbruk av overskuddsvarme er vist.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2016 - 2020

Prosjektpartnere:

Prosjekteier og leder: Toten Kålrotpakkeri

Industripartnere og produsenter:

Toten Kålrotpakkeri, Hoppestad Gård, Ihla Samdrift DA, Sverre Huseby Furu Gård, Tor Henrik Viken, Jæren Gulrot AS, Lundstad Grønt AS, Valborg Alhaug, Bru gard, Morten Bilstad, Helge Sveinsvoll, Wiig Gartneri AS, Lågen Gulrot AS, Øyen samdrift, Simon Helge Dahl, Ole M. Tomter, Tømmerås gård, Forsetlund Nordre gård, Karl E. Rosnæs, Lars Rustad, Huuse Landbruk AS, Jøran Narum, Røstad Øvre, Egil Minde, Vangberg Gartneri, Smøla Produksjonslag, NORGRO AS, Trondheim Kulde AS, Winns AS, Biochos AS, 7Sense Products AS, Norsk Landbruksrådgiving, Gartnerhallen SA og Tommen Gram Folie AS.

FoU-partnere:

NIBIO, SINTEF Ocean, NOFIMA, NMBU og Århus Universitet i Danmark.

 

 

Finansiering: Innovasjonsprosjekt i næringslivet - BIONÆR. NFR har bevilget 7,5 millioner kroner til prosjektet, med delfinansiering fra Gartnerhallen SA

Utforsk fagområdene