Jordbærmarkedet er i rask vekst på verdensbasis, men har flere utfordringer. Kort modningsvindu, væravhengighet og sårbarhet for sykdom og skadedyr bidrar til å redusere verdien av avlinger. Disse problemene kan reduseres dersom man sikrer at alle bær plukkes på riktig tidspunkt og dersom syke og skadede bær fjernes raskt. Robot-plukkere er en ny teknologi som muliggjør en større grad av presisjon, men dagens roboter mangler velutviklet sensorikk for å bedømme kvaliteten på hvert enkelt bær.
MålBær tar utgangspunkt i roboten Thorvald fra Saga Robotics. Prosjektet vil utvikle nye og tilpassede sensorer for å måle modningsgrad og helse på jordbær og overvåke avlingen gjennom hele vekstsesongen. Alle slike målinger må være kontaktfrie for å unngå overføring av sykdom mellom bær. Videre må sensorene miniatyriseres og tilpasses de mekaniske plukkerne. Metoder for dataanalyse må utvikles for å spleise rådata fra flere sensorer og konvertere til et sett med kvalitetsmålinger. Disse målingene forteller roboten om et bær skal plukkes, eller – i motsatt fall – danner grunnlag for vekstprognoser som kan sendes til bonden.
SINTEF bidrar til prosjektet gjennom utvikling og realisering av prototyp-systemer og programvare, og gjennom feltarbeid i jordbæråkere. Innen prosjektslutt målsettes det å kunne installere systemet på Sagas robotplattform Thorvald og utføre langtidstester gjennom hele vekstsyklusen på jordbærene.