Vi må imidlertid passe på at materialer som hydrogen kommer i kontakt med tåler det. I atomær form vil hydrogen kunne gå inn i metall og påvirke egenskapene negativ gjennom å forårsake såkalt hydrogensprøhet. Dette er bakgrunnen for at HyLINE vil undersøke hvordan materialet i både eksisterende og nye undervanns transport-rørledninger vil bli påvirket av hydrogengass, og hvordan vi kan redusere og unngå degradering av egenskapene til rørmaterialet.
I prosjektet samarbeider SINTEF og NTNU med industriselskaper som representerer hele verdikjeden i hydrogen-økonomien og med ledende, internasjonale forskningsmiljø innen forskning på hydrogensprøhet.
De norske industripartnerne er energiaktørene Equinor, Gassco, Total E & P og Air Liquide, subseaselskapet TecnipFMC og hydrogenprodusenten NEL. Internasjonal parter er stål og rørledningsprodusenten TenarisDalmine.
Prosjektet skal samarbeide med forskningsmiljøene ved universitetet i Kyushu, Japan, Max Planck Institute für Eisenforschung i Tyskland og universitetet i Poitiers i Frankrike.
Det skal utdannes 4 PhD i prosjektet
Følg lenken til Cristin-basen så finner du mer informasjon om prosjektet og åpne resultater
Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet under ENERGIX- og Climit program