Gode varmtvannssystemer er bra både for miljøet og lommeboka. Byggeierne i VarmtVann2030 er opptatt av å ha godt isolerte og riktig dimensjonerte varmtvannssystemer i både eksisterende og nye bygg.
Mange ting kan gjøres for å bruke mindre energi på å varme opp vann, viser ny forskning.
På webinaret 17. november ble resultater fra forskningsprosjektet VarmtVann2030 presentert. Blant temaene var energibruk til varmtvann og vannforbruk relevant for dimensjonering av innvendige vannledninger. Aktuelle tiltak ble også tatt opp.
Sammen med fem byggeiere, fem leverandører og NTNU har SINTEF gjennom prosjektet VarmtVann2030 jobbet med å forstå varmtvannsbehovet i ulike bygningstyper bedre. Nå har målinger fra prosjektet resultert i endrede verdier for årsbehov og døgnprofil for energi til varmtvann i en ny norsk spesifikasjon.
Varmepumper og nærvarmeanlegg kan forvarme tappevann, og slik redusere behovet for levert energi til varmtvann. SINTEF-målinger viser at hvor stor andel forvarmekilden dekker, er svært avhengig av systemløsning og drift.
Dagens dimensjoneringsstandarder overestimerer varmtvannsforbruket i hoteller, sykehjem og boligblokker, viser forskning.
I snart et år har prosjektet VarmtVann2030 målt bruk av varmt tappevann. Målingene gir detaljert informasjon om vannforbruk, energibruk og varmetap i tre sykehjem og tre hoteller. De foreløpige resultatene viser store forskjeller mellom byggene og avviker fra standarden.
Engasjerte studenter ved OsloMet og NMBU ønsker å redusere energitapet tilknyttet tappevann. Studentene er tilknyttet forskningsprosjektet VarmtVann2030.
Prosjektet VarmtVann2030 er godt i gang etter oppstarten i april. Fra november starter detaljerte energimålinger i sykehjem, hoteller og leilighetsbygg.
I prosjektet VarmtVann2030 skal byggeiere og leverandører samarbeide med SINTEF og NTNU om å øke kunnskapen rundt bruk av varmt tappevann i Norge.