Mai 2022: 5 millioner til GoNorth i revidert nasjonalbudsjett

12. mai 2022

Regjeringen v/utenriksdepartementet har bevilget ytterligere 5 millioner kroner til GoNorth i 2022 for finansiering av utstyr og leie av fartøy til årets tokt inn i Polhavet. Dermed er toktet fullfinansiert og vil gå fra Longyearbyen som planlagt 14. oktober. Det isgående fartøyet Kronprins Haakon er stilt til disposisjon for toktet av eierne NP, HI, UiT og UiB.

Toktet i 2022 er det første av tre planlagte tokt for perioden 2022-2024 og har Nansen-bassenget nord for Svalbard og Knipovich-ryggen vest for Svalbard som operasjonsmål. Toktet vil vare i fem uker og være plattform for et titalls forskningsprosjekter fra like mange norske institusjoner.

De neste toktene er planlagt for 2023 og 2024. Toktet i 2023 skal gå til Gakkelryggen, som er midthavsryggen mellom Svalbard og Nordpolen, og vil være et 2-skips tokt sammen med tyske Alfred Wegener Institutt og med isbryteren Polarstern som plattform i tillegg til Kronprins Haakon.

Toktet i 2024 planlegges for å dekke transektet Yermak-platået – Morris Jesup Rise nord for Grønland, og vil benytte den svenske isbryteren Oden i tillegg til Kronprins Haakon.