Utendørs støy

Dette vinduet viser all informasjon knyttet til fasadepunktene for bygningen som er valgt i hovedvinduet. Innholdet vil automatisk oppdateres dersom en annen bygning velges.

(Klikk på et element i figuren for å gå direkte til det aktuelle avsnittet)

meny fasadepunkt utendørs
      støynivå kildeparametere kildejusteringer spektergraf

Menylinje

Menylinjen har følgende elementer:

Fasadepunkt

Et fasadepunkt stedfester og karakteriserer et punkt hvor det er registrert utendørs støy for en eller flere situasjoner (også kalt utesituasjoner).

Tabellen viser alle fasadepunkt for den valgte bygningen, som har definert utendørs støynivå for den valgte situasjonen. Tabellen er synkronisert med tabellen for utendørs støynivå, slik at aktive linjer følger hverandre når man navigerer i en av tabellene.

Innholdet i kolonnene er, med noen få unntak, bare informasjon til brukeren, dvs. uten betydning for beregning av utendørs og innendørs støynivå. I tilfeller hvor fasadepunktet har utvidet beregningsgrunnlag vil enkelte kolonner som inngår i støyberegningen være sperret for redigering.

Tilgjengelige kolonner er beskrevet under. Hvilke kolonner som faktisk er synlige er avhengig av hvilke valg som er gjort i menyvalget Vis / Fasadepunkt:

Følgende knapper er tilgjengelige for å legge til, fjerne, eller kopiere fasadepunkt:

Legger til et nytt fasadepunkt, med tomme (eller standard) verdier. Det nye fasadepunktet vil i utgangspunktet ha kilde tilsvarende valgt kilde i hovedvinduet. Dette kan imidlertid endres etterpå.
Fjerner det valgte fasadepunktet. Dersom fasadepunktet inngår i en eller flere lydveger (se Innendørs støy) vil man ikke kunne fjerne fasadepunktet. De aktuelle lydvegene må først omdefineres eller fjernes.
Lager en identisk kopi av fasadepunktet, med tilhørende støynivåer. NB: For å unngå misforståelser i lydveg-tabellene i vinduet for innendørs støy bør kolonnene som identifiserer fasadepunktet (Skissereferanse, Høyde/etasje, Beskrivelse, m.m.) fylles med aktuelle verdier umiddelbart etter kopiering.

Utendørs støynivå

Utendørs støy inneholder støynivå og spekter for et fasadepunkt og en situasjon (også kalt utesituasjon).

Tabellen viser utendørs støynivå for alle fasadepunkt for den valgte bygningen, hvor dette er definert for den valgte situasjonen. Tabellen er synkronisert med tabellen for fasadepunkt, slik at aktive linjer følger hverandre når man navigerer i en av tabellene. Det er derfor ingen egne knapper for å legge til eller fjerne linjer.

Alle utendørs støynivå i StøyBygg III vises vanligvis som innfallende lydtrykknivå mot bygningsfasaden (ofte omtalt som "Frittfelt" nivå). De inneholder dermed ikke noe bidrag fra reflektert lyd fra samme fasade (vanligvis omtalt som +3 dB-punkt eller +6 dB-punkt foran fasaden). I dette vinduet (Utendørs støy) er det gjort et unntak fra dette. Her kan brukeren legge inn støyverdier som inkluderer refleksjon, forutsatt at dette samtidig markeres med riktig valg i kolonnen "Fasaderefleksjon". Dette betyr at om man velger "Foran 2m" eller "På veggen" vil de innlagte utendørs nivåene reduseres med hhv. 3 eller 6 dB før de vises i hovedtabellen og andre steder i programmet.

I tilfeller hvor fasadepunktet har utvidet beregningsgrunnlag vil alle kolonner være sperret for redigering, med unntak av kolonnene for Justering og Årsak til justering.

Tilgjengelige kolonner er:

Dersom kilde for valgt fasadepunkt er 'Veg', 'Jernbane' eller 'Fly' vil knappen Spekter fylle ut et standard spekter med normaliserte verdier. Spekterene som brukeren kan velge mellom er hentet fra Byggforsk sin håndbok 47 (Isolering mot utendørs støy).

Kildeparametere

Kildeparametere karakteriserer spesifikke, konkrete støykilder som er assosiert med et fasadepunkt og en situasjon.

Tabellen har to ulike funksjoner, avhengig av om det valgte fasadepunktet inneholder et utvidet beregningsgrunnlag eller ikke.

I det første tilfellet vil hele tabellen være sperret for redigering, og den viser da parametere som er relevante for støyberegningen, og som kan justeres (se Kildejusteringer under). Justeringer av parametere vil påvirke støyverdiene både innendørs og utendørs. Verdiene i tabellen hentes i dette tilfelle fra det utvidete beregningsgrunnlaget.

I det andre tilfellet er tabellen åpen for redigering, men verdiene er ikke gjenstand for kildejusteringer, og benyttes heller ikke til støyberegning. I dette tilfellet er kildeparameterene bare informasjon til brukeren, og brukeren står fritt til å legge inn så få eller så mange parametere han finner nyttig.

I begge tilfeller vil tabellen gjenspeile kildeparameterene bare for det valgte fasadepunktet.

Tilgjengelige kolonner er beskrevet under. Merk at enkelte kolonner ikke er relevante (og er derfor skjult) dersom fasadepunktet ikke har et utvidet beregningsgrunnlag.

Følgende knapper er tilgjengelige for å legge til eller fjerne en kildeparameter (knappene er ikke tilgjengelige dersom fasadepunktet inneholder et utvidet beregningsgrunnlag):

Legger til en ny kildeparameter med tomme (eller standard) verdier.
Fjerner den valgte kildeparameteren.

Kildejusteringer

Kildejusteringer angir nye verdier for kildeparametere for spesifikke, konkrete støykilder for gitte kilder og situasjoner, og kan påvirke beregning av utendørs og innendørs støy.

Tabellen viser alle kildejusteringer for den valgte situasjonen. Tabellen er altså ikke påvirket av hvilket fasadepunkt som er valgt, og er alltid åpen for redigering. NB: Eventuelle justeringer vil bare komme til anvendelse for de av fasadepunktene som har et utvidet beregningsgrunnlag.

Følgende kolonner er tilgjengelige:

Følgende knapper er tilgjengelige for å legge til eller fjerne en kildejustering:

Legger til en ny kildejustering med tomme (eller standard) verdier. Når en ny kildejustering legges til vil den som standard ha samme kilde som det valgte fasadepunktet. Dersom ingen fasadepunkt er valgt, vil kildejusteringen som standard ha kilden som er valgt i hovedvinduet. Kilden kan endres etterpå.
Fjerner den valgte kildejusteringen.

Spektergraf

Dette diagrammet viser en grafisk framstilling av ekvivalentnivåspekteret for det valgte fasadepunktet og den valgte situasjonen.

Ved å dobbelklikke på figuren blir den forstørret slik at den fyller hele vinduet (som vist under). Ny dobbelklikking vil returnere figuren til opprinnelig størrelse. I begge tilfeller er det en rekke muligheter for å tilpasse utseendet etter ønske. Noen av disse er bare tilgjengelig i den store versjonen.

I utgangspunktet vises spekteret som en kurve. Ved å holde inne "Alt"-tasten på tastaturet og klikke på figuren kan man veksle mellom å vise spekteret som en kurve eller som stolper (som vist over).

Ved å holde inne "Shift"-tasten på tastaturet og klikke på figuren kan man veksle mellom ulike varianter av grid-linjer.

Ved å holde inne både "Alt"- og "Shift"-tastene på tastaturet og klikke på figuren kan man veksle mellom å vise tallene langs x-aksen horisontalt eller vertikalt.

Ved å holde inne "Ctrl"-tasten på tastaturet og klikke-og-dra i figuren kan man flytte kurven/stolpene.

Andre muligheter: Forstørr område: Klikk-og-dra for å velge område. Zoom inn/ut: Rull på musehjulet. Kopier: Høyreklikk og velg Copy. Lagre til fil: Høyreklikk og velg Save Image As. Utskrift: Høyreklikk og velg Page Setup / Print. Høyreklikkmenyen inneholder forøvrig også andre muligheter.

Denne hjelpefilen viser figurer med data fra reelle bygninger. For å illustrere bruken av Støybygg er bygningenes data i mange tilfeller modifisert, og viser derfor ikke nødvendigvis bygningenes reelle støyverdier.

Versjon 1.4. SINTEF IKT 20111129/RTR