Bruksenheter og rom

Dette vinduet viser informasjon om bruksenhetene og rommene til bygningen som er valgt i hovedvinduet, og gir også tilgang til vinduet for innendørs støy. Innholdet i vinduet vil automatisk oppdateres dersom en annen bygning velges i hovedvinduet.

Vinduet har følgende elementer:

Menylinje

Menylinjen inneholder bare Verktøy / Nullstill brukerinnstillinger, som nullstiller brukerinnstillingene for dette vinduet.

Velge bruksenhet

Øverst finnes en nedtrekksliste som lar brukeren velge hvilken bruksenhet som skal vises, samt knapper og for å legge til en ny bruksenhet eller fjerne den valgte bruksenheten. Nedtrekkslisten viser bare verdien til feltet Bruksenhetsnr (se Informasjon om bruksenhet), så dette feltet bør gis meningsfylte verdier. Merk at ved fjerning av en bruksenhet så vil alle underliggende rom og lydveger fjernes. Fjerning av en bruksenhet bør derfor gjøres med forsiktighet.

Informasjon om bruksenhet

Denne delen består av fire rammer, Enhetsdata, Eier, Kontaktperson og Beskrivelse, som viser informasjon om den valgte bruksenheten. De tre sistnevnte rammene er stort sett selvforklarende. Merk at Beskrivelse kan inneholde verdier som 'Bruksenheten representerer <XX> leiligheter og <YY> inst.plasser'. Dette betyr at bruksenheten i Støybygg er en plassholder for det oppgitte antallet virkelige bruksenheter. Hensikten med dette er å forenkle arbeidet i Støybygg når det ikke finnes datagrunnlag for mer detaljert behandling av hver enkelt bruksenhet.

Rammen Enhetsdata for bruksenheten inneholder følgende felt:

Rom-tabell

Tabellen nederst viser rommene som finnes for den valgte bruksenheten. Knappene , og lar brukeren opprette et nytt rom, fjerne det valgte rommet, og kopiere det valgte rommet. Ved oppretting (eller kopiering) bør rommene gis meningsfylte og unike navn (unike innenfor bruksenheten). Ved lagring til fil eller database vil man få en feilmelding dersom en bruksenhet inneholder flere rom med samme navn. Merk at ved fjerning av rom så vil alle underliggende lydveger fjernes. Fjerning av et rom bør derfor gjøres med forsiktighet.

I tabellen må man oppgi verdier for rommets volum (i m3) og etterklangtid (i sekund). Disse verdiene brukes direkte i beregning av innendørs støy og kan derfor ikke ha verdien 0.

Knappen Detaljer for Rom åpner vinduet for innendørs støy, hvor brukeren kan opprette lydveger mellom rommet og utendørs fasadepunkt.

Denne hjelpefilen viser figurer med data fra reelle bygninger. For å illustrere bruken av Støybygg er bygningenes data i mange tilfeller modifisert, og viser derfor ikke nødvendigvis bygningenes reelle støyverdier.

Versjon 1.1. SINTEF IKT 20111129/RTR