Lagring av CO2 i geologiske formasjoner er helt nødvendig for å aktivt fjerne CO2 og slikt bidra raskt til å begrense mengden menneskeskapt CO2 i atmosfæren, og oppfylle klimamålene. Man må velge et sikkert lagringssted under en tett bergart som hindrer lekkasje. I Nordsjøen er slike kappebergarter ofte skifer, men egenskapene vil variere fra sted til sted og det er da kritisk at man har eksperimentelt bekreftet hvor tette de formasjonene er.
For å sikre at planlagte lagre er helt tette, må vi kjenne egenskapene til reservoar- og kappebergartene godt nok til at vi kan modellere og undersøke sannsynlighet for lekkasjehendelser og komme med håndteringsplaner. Man kan eksempelvis sammenstille mineralogisk informasjon med styrke eller evne til gjennomstrømning. Det finnes en del data fra før, og med smartere bruk av eksisterende data kan vi begrense behovet for nye, dyre og tidkrevende laboratorietester, og supplere med raskere og enklere tester.
Arbeidsbeskrivelse:
Arbeidet vil innebære prosessering og analyse av mekaniske data fra lab eller felt, og tolkning ved hjelp av etablerte modeller. Mulige vinklinger, ut ifra kandidatens interesse og kompetanse er å:
- Hjelpe prosjektets PhD-kandidat i å sammenstille mineralogisk og geologisk informasjon i en praktisk skifer-mekanisk korrelasjon;
- Hjelpe med å analysere småprøvetestresultater og sammenligne med større, mer etablerte mekanisk testing for å etablere korrelasjoner mellom lydhastighet og styrke;
- Hjelpe med å sammenligne testdata fra labtester med tilsvarende observasjoner fra felt, gjennom loggdata.
Arbeidet er tilknyttet prosjektet KSP RecyclShale - Sharing and recycling shale mechanical data to enable gigaton CO2 storage. I tillegg til å arbeide ved SINTEF, vil kandidaten(e) kunne få mulighet til å skape bekjentskap med samarbeidspartnere i industri og forskning i Norge, USA og Sveits.
Forutsetninger/kompetanse:
Vi ser etter noen som er interessert i anvendt forskning, og dermed liker både vitenskapelig arbeid og anvendelser og relevans for industrien. Du bør evne å sette deg raskt inn i tekniske problemstillinger og samarbeide godt, og tidvis kunne arbeide selvstendig. Følgende kompetanser vil være en fordel:
- Fysikk
- Mekanikk/geomekanikk
- Geologi, petrografi eller petrofysikk
- Programmering og erfaring med datahåndtering
Arbeidet er tilknyttet data fra flere prosjekter i SINTEF. Kandidaten vil kunne få innsikt i en rekke anvendelsesområder som kan hjelpe kandidaten i valg av videre retning i karrieren.
Andre relevante stillinger med lignende forutsetninger
- Tannkrem i oljebrønner (geomekanisk modellering)
- Fiberoptisk overvåkning (geomekanisk modellering, eksperimentell testing, dataanalyse)
Varighet: 6-8 uker i perioden 01.05.2024-01.09.2024