Lagring av CO2 i geologiske formasjoner vil være ett av flere tiltak for å begrense mengden menneskeskapt CO2 i atmosfæren, og dermed bidra til å oppfylle klimamålene. For å sikkert kunne lagre CO2 i porøse bergarter langt under havbunnen, er det et krav av man modellerer hvor CO2-en beveger seg, hva som skjer med berggrunnen, og at vi sjekker at modellene stemmer ved å overvåke CO2-lageret.
En stor utfordring i storskala CO2-lagring er kostnadene til overvåking under og etter injeksjonen er ferdig og brønnen er stengt, som kan være så lenge som 20 år etterpå. Siden konvensjonelle seismiske undersøkelser med skip er dyre, vil innovative løsninger for langsiktig og rimelig overvåkning vil være veldig viktig i årene fremover. SINTEF jobber med å utvikle rimelige løsninger for strategisk utplasserte overvåkningsinstrumenter som kombinerer en rekke målemetoder.
Arbeidet vil avhenge av kandidatens interesse og kompetanse, og vil kunne innebære:
- Sammenstilling av flere typer geofysiske data (seismikk, elektromagnetisk, fiberoptisk), og analyse av følsomhet for undergrunnsparametre (trykk, spenninger, metning);
- Økt utnyttelse av all informasjonen som ligger i f.eks. seismiske bølger, slik som trykk- og skjærbølgehastighet, hastighetsforskjeller i ulike retninger, m.m.;
- Reservoarmodellering eller mekanisk modellering av lageret og omkringliggende formasjoner for å forutsi spenninger og trykk og sjekke samsvar med overvåkningen
Arbeidet er tilknyttet prosjektet ACT 4 SPARSE - Sparse Passive-Active Reservoir monitoring using Seismic, Electromagnetics, gravity, and surface deformation. I tillegg til å arbeide ved SINTEF, vil kandidaten(e) kunne få mulighet til å skape bekjentskap med samarbeidspartnere i industri og forskning i Norge, Canada, USA, UK og Frankrike.
Forutsetninger/kompetanse:
Vi ser etter noen som er interessert i anvendt forskning, og dermed liker både vitenskapelig arbeid og anvendelser og relevans for industrien. Du bør evne å sette deg raskt inn i tekniske problemstillinger og samarbeide godt, og tidvis kunne arbeide selvstendig.
Kandidater fra mange forskjellige fagområder kan være aktuelle, som for eksempel matematikk, fysikk, statistikk, geofag, geoteknikk og petroleumsteknologi. Følgende kan være en fordel:
- Sterk grunnleggende realfagskompetanse
- Erfaring innen seismisk analyse og tolkning av brønnlogger
- Erfaring innen data-/signalanalyse
- Erfaring med å implementere numeriske modeller
- Erfaring med eller interesse for CCS
Andre relevante stillinger med lignende forutsetninger
- Tannkrem i oljebrønner (geomekanisk modellering)
- Fiberoptisk overvåkning (geomekanisk modellering, eksperimentell testing, dataanalyse)
Varighet: 6-8 uker i perioden 01.05.2024-01.09.2024