Til hovedinnhold

Sannsynligheten for å komme hjem til en vannskade etter ferien er atskillig større enn for at det har vært innbrudd i boligen. Foto: SINTEF Byggforsk

Nordmenn flest sikrer seg mot ubudne gjester mens de er borte, men glemmer å forhindre vann på avveie. Bare i juli forventes det rundt 7000 vannskader i norske boliger i år. Den gode nyheten er at flesteparten av disse kan unngås hvis man tar noen enkle forholdsregler. 

Gamle rør utsatt
Som regel skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for brudd. Det beste er å skifte ut disse rørene jo før jo heller, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres til fordel for mer synlige oppgraderinger som nytt kjøkken eller bad. 

– Vannskadene som oppstår i ferien blir ofte atskillig mer omfattende enn nødvendig, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Stenger du derimot hovedstoppekrana før du reiser kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk. 

Rabatt med lekkasjestopper
En annen god måte å sikre seg på, er å få montert en lekkasjestopper i boligen.  

– En lekkasjestopper kan monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning. Avanserte lekkasjestoppere overvåker alle rør og installasjoner i bygningen, og gir rabatt hos forsikringsselskapene, opplyser Fiskum. 

Ikke glem sluket
Det er også en god investering å rense sluket før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp.

 – Første dusj etter ferien kan dermed medføre redusert avrenning fra sluket og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart. For å være på den sikre siden bør sluket renses en gang i året, sier Fiskum.

Vannskadekontorets nettsider kan du laste ned brosjyrer om forebygging av vannskader i hus og hytter.

Forskningsleder
Lars-Erik Fiskum

Kommunikasjonsrådgiver Kathrine Nitter