Til hovedinnhold

Fra forskaling til sensorløsninger: Doka er bekreftet til Bygg 4.0

Digitalisering har vært en viktig del av østerrikske Doka sin forretningsmodell, og direktør Christian Werner kommer til konferansen i Oslo 8. mai for å fortelle om reisen fra betongprodukt til betongtjenester.

Digitalisering av byggenæringen
Konferansen "Bygg 4.0 – Innovasjon og digitalisering" skal også handle om digitalisering av anleggsbransjen. Ill.: Shutterstock

Doka ble grunnlagt i 1958 i Østerrike, og har siden levert forskalingsløsninger i over 70 land, blant annet til verdens høyeste bygning i Dubai. I 2016 overtok Doka Group det nederlandske teknologiselskapet B|A|S for å utvikle nye digitale tjenester.

Digitalt forsprang med Concremote

Det beste eksempelet er Concremote – et allerede synlig resultat av digitaliseringen – som har vært i bruk av Doka på mer enn 100 byggeplasser. Sensorløsningen leverer data om temperatur- og fasthetsutvikling av betong i sanntid; avgjørende informasjon for byggeprosessen.

Dataene er pålitelige og standardisert, og kan til enhver tid hentes opp på et nettbrett e.l. via en sikker nettportal. I tillegg kan brukere varsles om tidlig fasthet og temperaturutvikling på e-post eller SMS.

– Slike nye digitale tjenester bidrar til utvikling av mer interaktiv og jevnere prosessoptimering gjennom hele livssyklusen til en bygning, sier seniorforsker Nathalie Labonnote i SINTEF.

Løsningen kan enkelt kobles til BIM, og kan også brukes som pålitelig dokumentasjon i garantitilfeller.

47 dager raskere ved hjelp av data

Concremote beregner det optimale tidspunktet for avforskaling, og øker dermed produktiviteten betraktelig. Boligbygget Highpoint i London er et godt eksempel på hvordan metoden bidrar til å redusere byggetiden. Til sammen ble det brukt 2350 m3 betong til kjernen av det 155 m høye bygget, som vil romme 457 leiligheter.

Takket være bruken av Concremote i bygningskjernen kunne takttidene reduseres betraktelig. Det var mulig å redusere tidene med en hel arbeidsdag per takt og etasje, noe som til sammen tilsvarer 47 byggedager.

– Dette er ikke et nytt produkt, men en helt ny måte å tenke betongkonstruksjoner på, påpeker Labonnote. – Digitalisering gir det avgjørende forspranget på byggeplassen, og Doka har satset betraktelig på det. Jeg gleder meg til å lære om forretningsreisen fra produkt til tjeneste, sier hun.

Et komplett program for nytenkning

Bygg 4.0 – Innovasjon og digitalisering fokuserer i år på datadrevet innovasjon og nye digitale forretningsmodeller for byggenæringen, og Doka er bare en av mange dyktige foredragsholderne som skal forklare hvordan de har brukt data for å endre sine forretningsmodeller.

– Vi har samlet åtte suksesshistorier hvor bedrifter fra bygg- og anleggssektoren, i samarbeid med IKT- og finanssektoren, har utnyttet nye teknologier for å skape nye forretningsmodeller, sier forskningsleder Petra Rüther i SINTEF.

Byggenæringen har ofte vært nevnt som den næringen som har lavest innovasjonsgrad, men det finnes stadig flere spennende ideer som kan revolusjonere bransjen.

– Konferansen er vårt bidrag til digitalisering av byggenæringen, og vårt mål er å støtte flest mulig langs den digitale reisen. Vi forventer et høyt oppmøte med over 150 deltakere, noe som gir de beste muligheter for å skape det riktige innovasjonsøkosystemet, sier Rüther.

Tid: Onsdag 8. mai kl. 8–16
Sted: Meet Ullevaal, Oslo

Les mer og meld deg på her

Publisert torsdag 25. april 2019
Seniorforsker
930 02 052