Til hovedinnhold

Nå kan du snart få kortreiste vaksiner

Covid-19 startet et kappløp for å finne vaksiner som kan sette en stopper for pandemien. Nå skal SINTEF bistå i oppstarten av "Norsk vaksinefabrikk" for å muliggjøre lokalproduserte mRNA-vaksiner.

Seniorforsker Sven Even Borgos er en av SINTEFs forskere som jobber med utviklingen av mRNA-vaksiner. Foto: Geir Mogen

Koronapandemien har satt voldsom fart på den teknologiske utviklingen innen mRNA-teknologi (messenger ribonucleic acids). mRNA er kroppens budbringer som forteller cellene hvilke proteiner som skal produseres. Proteiner står sentralt i alt liv og er ansvarlig for det meste som skjer i kroppen vår.

Covid-19 baner vei for nye medisiner

Når vi setter en mRNA-vaksine, injiseres den genetiske koden til enkelte virusproteiner inn i muskelcellene våre. De instruerer kroppens celler slik at de lager kopier av virusproteinene. Immunforsvaret vil gjenkjenne disse proteinene som fremmed virus og bygger opp immunitet. Hvis du på et senere tidspunkt får samme virus i kroppen, er immunforsvaret godt rustet til å bekjempe virusinfeksjonen på egen hånd. Men mRNA har flere bruksmuligheter enn vaksiner. Det kan også brukes for å behandle ulike sykdommer.

– mRNA brukt til både vaksiner og terapi har et enormt potensial for å hindre og helbrede sykdom i Norge og verden. I SINTEF utvikler vi nye leveringssystemer for RNA-baserte nanomedisiner til behandling av kreft og hjerte- og karsykdommer, sier forskningsleder i SINTEF Sjoerd Hak.

Sjoerd er forskningsleder i avdeling for Bioteknologi og nanomedisin – en avdeling med ekspertise innen medisinsk teknologi og nanomedisin og med tilgang på laboratorier der tester kan kjøres raskt og med høy presisjonsgrad.

Norske vaksiner med kort leveringstid

Pandemien har satt norsk beredskap på en ekstrem prøve, og det siste året synliggjort at vi trenger effektive medisiner i møte med fremtidige prøvelser. Nå etableres en ny vaksinefabrikk på norsk jord, i hjertet av Sandefjord. Det er ECAM Norway som står for etableringen og i forrige uke signerte selskapet en intensjonsavtale med SINTEF.

– Som vi har sett blant annet fra Covid-19-vaksinene går utviklingen på dette området svært raskt, og vi er glade for å nå kunne støtte norsk næringsliv i kunnskapskappløpet for fremtidens effektive og trygge medisiner, forteller Sjoerd Hak.

Med SINTEFs faglige støtte skal det gjøres et forsøk på oppskalering av produksjon fra laboratorieskala til stor industriell skala.

– Vi er svært glade for at SINTEF vil samarbeide med oss for å etablere en plattform for mRNA-vaksiner. Kompetansen og erfaringen forskerne i SINTEF har vil være avgjørende for at vi raskt kan bygge kapasitet på utvikling av nye vaksiner og bidra til å gjøre Norsk Vaksinefabrikk konkurransedyktig internasjonalt, sier Åge Nærdal, administrerende direktør i ECAM Norway AS.

Offisiell pressemelding ECAM Norway

Publisert tirsdag 27. april 2021
Forskningsleder
452 13 703