Til hovedinnhold

Webinar om VarmtVann2030

På dette webinaret vil resultater fra forskningsprosjektet VarmtVann2030 bli presentert. Både energibruk til varmtvann og vannforbruk relevant for dimensjonering av innvendige vannledninger vil være tema. Aktuelle tiltak vil også bli tatt opp.

Et økt fokus på å redusere energibruk til romoppvarming i bygninger har resultert i tettere bygg med bedre isolasjonsevne og mer effektiv varmegjenvinning. I takt med at oppvarmingsbehovet minsker, vil andelen energi til varmtvann utgjøre en stor del av den totale energibruken i nyere bygg. 

Men hva er det faktiske energibehovet til varmt tappevann i Norge, hvor stort varmetap kan vi forvente og hva er distribusjonsvirkningsgraden for ulike systemløsninger?  

I forskningsprosjektet VarmtVann2030 samarbeider byggeiere og leverandører med SINTEF og NTNU om å øke kunnskapen rundt bruk av varmt tappevann. Detaljerte feltmålinger av varmtvannsforbruk i hoteller, sykehjem og boligblokker er nå ferdige.  

I dette frokostseminaret presenteres resultater fra prosjektet, og tallene sammenlignes med dagens standarder. Både energibruk til varmtvann og vannforbruk (største samtidige vannmengde) relevant for dimensjonering av innvendige vannledninger vil være tema. Viktigheten av gode tall for forventet varmtvannsforbruk og tiltak relevant for varmtvann vil også bli tatt opp. 

Tid: Tirsdag 17. november kl. 9-11

Meld deg på her

Foredragsholdere:

  • Åse Lekang Sørensen, forsker SINTEF
  • Harald Taxt Walnum, forsker, SINTEF
  • Karolina Stråby, senioringeniør, SINTEF
  • Geir Andersen, vedlikehold- og miljøsjef, Drammen Eiendom KF
  • Marte Paus Vadem, prosjektleder, Asplan Viak

Om prosjektet

VarmtVann2030 er et KPN-prosjekt finansiert av Norges forskningsråd via ENERGIX-programmet og 10 industripartnere. Drammen Eiendom KF, Omsorgsbygg Oslo KF, Boligbygg, OBOS, Olav Thon Gruppen, Armaturjonsson, Høiax, Geberit, Uponor og FM Mattsson Mora Group samarbeider med SINTEF og NTNU.

 

Publisert fredag 9. oktober 2020
452 68 682