Til hovedinnhold

Vet vi nok om passivhus, fuktskader og inneklima?

Nasjonalt fuktseminar 2011 tar for seg myter, sannheter og uavklarte spørsmål om fukt og inneklimaproblemer i energigjerrige bygg.

Illustrasjonsfoto: Stein Stoknes

Myndighetene stiller stadig strengere energikrav til bygninger, og fra 2015 kan kravet være at alle nybygg skal være passivhus. Samtidig sliter byggenæringen i dag med et stort omfang av byggskader. Tall fra SINTEF Byggforsk viser at det samlede forbedringspotensialet i byggenæringen ligger på 7–11 % av årlig netto byggproduksjon. Ca. 75 % av disse skadene er fuktskader. En utvikling mot passivhus som forskriftsnivå kan gi ytterligere utfordringer for byggenæringen.

Strenge krav til utførelse
Det hevdes at passivhus og andre energieffektive bygg med mye isolasjon stiller strenge krav til utførelse for å unngå fuktskader og dårlig inneklima. Stemmer det?

– Slike bygg kan også gi større utfordringer ved undersøkelse og utbedring av skader. På Nasjonalt Fuktseminar vil man få høre om norske erfaringer på området, opplyser forskningsleder Vivian Meløysund ved SINTEF Byggforsk.

Et annet viktig tema er sammenhengen mellom fuktskader, inneklima og helse. På seminaret vil det blant annet bli presentert resultater fra en stor nordisk undersøkelse som omhandler temaet.

Eksisterende bygningsmasse viktig
For å nå myndighetenes mål om energieffektivisering vil det i framtiden bli viktig å redusere energibruken til den eksisterende bygningsmassen. Hvilke energitiltak er mest effektive, og hvordan unngår man at disse tiltakene genererer flere fuktskader?

– Seminaret vil ha fokus på utfordringene denne utviklingen gir norske byggherrer, rådgivende ingeniører, entreprenører og takstmenn, sier Meløysund.

Nasjonalt Fuktseminar arrangeres av SINTEF Byggforsk og Mycoteam 7. april ved UBC, Ullevål stadion, Oslo.

Mer informasjon og påmelding

Publisert tirsdag 15. mars 2011