Til hovedinnhold

SINTEF Teknologi og samfunn integreres i andre SINTEF-institutt fra 1. juli 2018.
Målet med omorganiseringen er tettere integrasjon av samfunnsvitenskapelig og teknologisk forskning, i tillegg til en styrking av forskningsområder som helse, transport, teknologiledelse, sikkerhet, digitalisering og arbeidsliv.

Les mer om endringen her.

Laparoskopisk kirurgi

Laparoskopisk kirurgi

Fungerende forskningsleder

Ny teknologi hjelper kirurgen å se gjennom pasienten i 3D før og under kirurgi.

Laroskopisk kirurgi
Laparoskopisk kirurgi. Foto: SINTEF

Laparoskopisk kirurgi blir utført ved hjelp av lange instrumenter som føres inn i buken gjennom små hull. I tillegg har kirurgen et kamera gjennom ett av hullene, noe som gjør det mulig å se tuppen på instrumentene og kontrollere inngrepet inni buken.

Ved hjelp av navigasjonssystemet vårt utstyrer vi kirurgen med "supersyn". Systemet består av en datamaskin, et posisjoneringssystem og programvare utviklet i vår avdeling.

Bildene kan visualiseres i 2D og 3D og kan styres med de kirurgiske instrumentene. Dette hjelper kirurgen til å få en bedre oversikt og lettere unngå blødninger.

Vi ønsker å forbedre laparoskopisk kirurgi ved å utvikle og ta i bruk nye løsninger og metoder, som for eksempel navigasjonsteknologi og intraoperativ ultralyd. Målet er å bedre utfallet for pasientene og å gjøre det mulig å gjennomføre mer avanserte inngrep ved hjelp av laparoskopisk teknikk.

Prosjektet er basert i Kompetansesenter for 3D ultralyd i kirurgi som ble etablert i Trondheim i 1995 av Sosial- og helsedepartementet. Vi har et unikt og tett samarbeid mellom SINTEF og Nasjonalt senter for avansert laparoskopisk kirurgi (NSALK) ved St. Olavs Hospital, universitetssykehuset i Trondheim.