Til hovedinnhold
Ny senterkoordinator for NOWITECH
Relaterte tema

Publisert 23. oktober 2013

En frisk vind fra sidelinja I løpet av første uken i jobben som senterkoordinator for NOWITECH lærte Hans Christian Bolstad seg at vindturbiner er rett fagterminologi på det de fleste av oss kaller vindmøller. Mens forgjenger Nils Arild Ringheim hadde faglig bakgrunn fra energimiljøet, kommer Bolstad, slik han selv uttrykker det ”inn fra sidelinja.”

Xergi møter Hans Christian Bolstad (51) etter at han har vært knappe fire uker i jobben, og avslører raskt at han, på tross av et manglende fagbegrep, har en solid bakgrunn fra andre teknologiområder.

I 1994 ble han ferdig med doktorgraden sin på institutt for fysikalsk elektronikk på IME-fakultetet. Etter ca 10 år som utvikler  kunne han ha jobbet videre som fagekspert, men han likte godt også å jobbe i ledelsesroller. Han blir lett rastløs hvis han blir sittende for lenge på laboratoriet med detaljer. Bolstad har i løpet av de siste 20 årene vært innom telekom, olje og gass og medisinsk sektor. Fellesnevneren er at arbeidsplassene han har vært på har jobbet med optiske systemløsninger.

Han har blant annet jobbet som forskningsjef hos SINTEF elektronikk og kybernetikk, og hos Optoplan og Optomed som produktutviklingssjef. Fra 2007 til 2011 var han utviklingsdirektør i Q-Free, og nå kommer han fra stillingen som utviklingssjef/direktør i samme firma.

− Å jobbe som senterkoordinaor i NOWITECH trigget meg av flere årsaker. Den viktigste var det å få mulighet til å jobbe med vindteknologi og gjennom den bærekraftige energiløsninger, sier han og tilføyer:

− Jeg trives best med å jobbe litt overordna og derfor passer det meg godt med både managerrollen, og det å jobbe med prosjektledelse. Å legge til rette for at ting kan skje er givende. Samtidig er jeg naturligvis faglig interessert, så jeg ønsker selvsagt å bli involvert i den faglige aktiviteten der det er relevant.

Offshore vindturbiner ”mer spiselig” 
I den nye jobben sin har han reflektert rundt flere målsettinger som han vil arbeide for å nå.

− Et av målene mine er at vi skal lykkes i å gjøre teknologien mer attraktiv å ta i bruk. Med det nye vedtaket hvor regjeringen, med Ola Borten Moe i spissen, ga grønt lys for 400 nye vindturbiner i Trøndelag, ligger vår region godt an for å bli kompetansesenter for vindkraft i Norge, både til lands og til vanns.

Han mener offshore vindturbiner vil spille en viktig rolle i energisektoren framover, og han tror også det er løsninger som er mer ”spiselige” for folk flest.

− Å sette opp vindturbiner langt til havs fjerner mye av problemstillingene som folk er opptatt av i forhold til naturinngrep, påpeker Bolstad.

Han vil også jobbe for å bygge kompetansen til NOWITECH videre slik at de får en styrket internasjonal posisjon. Det å skape spennende arbeidsplasser i Norge er noe han brenner sterkt for. Han fremhever at senteret har fått til et veldig bra phd-program og har spennende partnere både i Norge og i utlandet.

− Vi skal jobbe for å bringe forskningen ut slik at bedriftene kan bli enda mer konkurransedyktige og på sikt skape nye arbeidsplasser her til lands. Aktiviteten vår har ringvirkninger mot industrien, og jeg mener generelt at mange bedrifter skal tenke seg godt om før man outsourcer for mye. Mange har brent seg på at avstandene blir for store slik at sluttproduktene ikke blir gode nok på grunn av mistforståelser og kulturforskjeller, sier han.

Erfaring fra industrien 
NOWITECH har finansiering som FME gjennom Norges forskningsråd. Tidshorisonten er satt fra 2009 til 2017 og senteret har nylig vært gjennom en midtveisevaluering, der de som en av tre FMEer fikk lov å fortsette arbeidet sitt uten noen merknader. Bolstad håper at senteret skal lykkes så godt at aktiviteten blir mye mer langvarig enn det som ligger inne av forskningsrådets bevilgninger.

Han håper han kan bidra til det gjennom de erfaringene han har med seg etter å ha jobbet tett med ulike industripartnere gjennom mange år. I hans jobbverden de siste årene har frister og tidspress vært sentralt.

− Det sterke fokuset på å få ting unna skiller seg fra forskningen, hvor hovedfokus er å få fram resultater som er ”outstanding”. Jeg håper likevel det er rom for å tenke litt annerledes også i forskningen vår, jeg mener det er nyttig å vite hvordan "den andre siden" tenker. I industrien er det stort fokus på å skape produkter som igjen kan skape profitt. Det er ikke alltid det er de mest forseggjorte produktene som har størst potensial, de må også være brukervennlige og komme på markedet før konkurrentene lanserer sine, påpeker han.

Aktiv i både jobb og fritid 
At han har et stort engasjement knyttet til den nye jobben er det liten tvil om. Han er ikke en mann som liker å sitte stille å tvinne tommeltotter, heller ikke på fritida. Derfor spiller han både basketball og golf på fritida, samt bygger hytte og driver hjernetrim gjennom kryssord og sudoku sammen med kona. Basketen er den fritidsaktiviteten han har lengst fartstid i.

− I 30 år har jeg spilt basket på Olderlaget. Da det ble startet opp av folk fra NTH-miljøet var nok navnet ment ironisk. I dag er vi en gjeng godt voksne karer som kler navnet godt, men vi holder da koken fortsatt! Faktisk deltok vi i veteran-NM i fjor og vant dessuten serien i Trondheim! Det var veldig gøy for oss, men det aner meg at det er et dårlig tegn for sporten, når gamle menn vinner, sier han og humrer.

En og annen kjenning fra basket- og golfaktivitetene holder også hus på SINTEF energi, men i hovedsak er det nye ansikter han møter gjennom den nye jobben.

− Jeg har fått alle tiders mottakelse her på huset. Folk har vært svært imøtekommende og det setter jeg stor pris på! Det er en overgang å komme fra en jobb man kjenner inn og ut og til et nytt arbeidsforhold. NOWITECH er et etablert senter som har eksistert i fire år og jeg vet jo knapt hvor kaffetrakteren er, bemerker han og tilføyer: − Men jeg syns det er veldig spennende og lovende, og jeg ser fram til å ta fatt på alle oppgavene som venter. Vindturbiner kommer til å bli en sentral energikilde i framtida, vi må bare utvikle teknologien til å bli mer attraktiv!

Tekst og foto: Unni Skoglund

Kontakt:

Hans Christian Bolstad  


Engasjert: Hans Christian Bolstad har en allsidig bakgrunn fra forskning og innovasjon. Nå har han tatt fatt på oppgavene som senterkoordinator for NOWITECH.


Fakta om NOWITECH:

NOWITECH er en del av Senter for miljøvennlig energiforskning (Centre for Environment-friendly Energy Research CEER). De er delfinansiert av Norsk forskningsråd som en FME. Senteret jobber, gjennom ulike innfallsvinkler, for å fremme offshore vindenergi


.