Til hovedinnhold

Tekst: Svein Tønseth

- Av gammel vane antenner alle veden nedenfra. Men har du en moderne, rentbrennende peisovn, skal du tenne opp fra toppen av veden, ved hjelp av en opptenningsbrikett som er rik på energi. Da halverer du partikkelutslippet fra skorsteinen. I tillegg får du utnyttet veden din langt mer effektivt, sier forsker og forbrenningsspesialist Edvard Karlsvik i SINTEF.

Partikler plager astmapasienter
Partikler som dannes ved vedfyring er sammen med piggdekk-støv med på å skape problemer vinterstid for mange med astma og andre luftveissykdommer i byer og tettbygde strøk.

SINTEF-forskeren understreker at du derfor kan lindre menneskers plager ved å følge det enkle opptenningstipset. Men det vil også gi deg tjukkere lommebok.

Veden varer lengre
– Ved å tenne på fra toppen av veden, får du mye mer varme ut av hvert vedstykke. Slik vil du klare deg med mindre ved og dermed krympe fyringsbudsjettet ditt, sier Karlsvik (se egen sak). 

Viktig teknologiskifte
Vedfyringseksperten fra SINTEF understreker at det aller viktigste du kan gjøre for nærmiljøet hvis du fyrer med ved, er å bytte ut den gammeldagse ovnen din med en moderne ovn.

– Ved ellers like betingelser har en moderne rentbrennende peisovn et partikkelutslipp som er hele 75 prosent lavere enn utslippet fra den gammeldagse vedovnen. Og aller lavest partikkelutslipp får de brukerne som i tillegg til ovnsskiftet alltid antenner veden ovenfra og dessuten sørger for å bruke tørr ved, sier Karlsvik.     

Lettest i nye ovner
Forskeren opplyser at de fleste moderne, rentbrennende peisovner er konstruert for å bli opptent nettopp fra toppen av veden. De kan nemlig trekke luft inn i den øvre delen av brennkammeret.

– Også om du har en gammeldags vedovn, vil du halvere partikkelutslippet hvis du får til å tenne opp på toppen av veden. Men i slike ovner vil du ofte få problemer med å få veden til å brenne om du går fram på denne måten, sier Edvard Karlsvik.

 

 

 

 

 

SINTEF-forskerne Franziska Goile og Edvard Karlsvik bruker måleinstrumenter som registrerer partikkelutslipp fra vedovner.

Kontakt:

 

Nye grønne ovner underveis

 

Derfor skal du tenne fra toppen

Når vedstykker blir varme i en ovn, begynner de å avgi energirike, organiske gasser. 50 prosent av energien i veden ligger i disse gassene.

Når du tenner opp på toppen av veden, vil varmestråling varme opp veden som ligger under. Disse vedstykkene vil da begynne å avgi sine gasser. Gassene vil stige oppover, møte flammene ovenfor og antennes.

Tenner du opp nedenfra, vil varmestråling få veden over flammene til å avgi gasser. Også disse gassene vil stige oppover. Men uten flammene på toppen av veden, vil gassene gå uforbrente ut av brennkammeret med kurs for pipa, og da danner de partikler.

Moderne, rentbrennende peisovner har en etterbrenning av gassene. Her brennes nettopp gasser og partikler som kommer uforbrent ut av det første kammeret. Men tenner du opp veden nedenfra, dannes så mye gasser og partikler at en del av dem slipper forbi etterbrenningen og går uforbrent ut gjennom skorsteinen.