Til hovedinnhold

Tekst  Svein Tønseth SINTEF Media

Den erfarne sekretæren ved SINTEF Energiforskning ble nemlig kåret til årets fotograf blant alle dem som har levert bilder til NRK Trøndelags nettside i 2006.

Ved å klikke deg inn på denne NRK-sida, kan du selv glede deg over motivvalgene til Bjørg – og den strøkne utførelsen.

I god skole hos mor
På NRK-nettstedet sida har hun også vært kåret til månedens fotograf ved mer enn én anledning.

Bjørg gir mora æren for å ha lært henne fotografering. Helt siden Bjørg fikk sitt første, egne kamera som 16-åring – et Kodak Instamatic – har SINTEF-veteranen vært glad i å se verden gjennom søkeren.


På fritida er Bjørg Hernes både en ivrig fotograf og freelance-journalist. Foto: Svein Tønseth

Skrivekløe også
Men om hun har kløe i fingeren som hviler på utløserknappen, så har Bjørg også en solid porsjon skrivekløe. Det har hun hatt helt siden hun som sjuåring laget sin egen avis ved kjøkkenbordet hjemme.

– Skrivelysten resulterte også i at jeg fikk pennevenner over hele verden da jeg gikk på folkeskolen, minnes Bjørg med et smil.

– En av disse, ei dansk jente, skrev jeg med i førti år, helt til hun døde. Vi møttes sju ganger!

Intern-redaktør
Også Bjørgs SINTEF-kolleger har hatt glede av hennes penneførhet. I desember 1993 ble hun redaktør for, og hovedbidragsyter til husavisa ved daværende SINTEF Kuldeteknikk – et organ som lød navnet ”Kuldeposten” da Bjørg overtok.

Etter hvert skiftet internavisa navn til det noe varmere ”Solskinnsposten”. Her satt Bjørg på redaktørkrakken helt til fagmiljøet hennes fusjonerte med daværende EFI ved årsskiftet 1997/98.

Journalistvikar i Malvik
Siden da har hennes sambygdinger i Malvik ukentlig sett henne svinge pennen. Helt siden 1998 har Bjørg nemlig vært fast leverandør av stoff og bilder til lokalavisa Malvik-Bladet. Der er hun journalistvikar, med faste vakter hver fjerde helg.

Det begynte med at hun ringte avisa som ivrig Lions-medlem, og ba om dekning av et kveldsarrangement for psykisk utviklingshemmede. Redaktøren ba henne sende inn noen linjer selv. Han likte resultatet så godt at han lot henne fortsette som fast freelancer.

Hage, hus og dyr
– Jeg dekker de fleste stoffområder. Alt unntatt sport og politikk. Min eneste sportslige utskeielse består nemlig i å hoppe fort over sportssidene. Og politikk kan jeg ikke, fastslår Bjørg, som har levert stoff til de fleste aviser i Nord- og Sør-Trøndelag, inklusive Adressa og Energiforsknings eksterne organ Xergi.

Aller best liker hun å skrive om emnene hage, hus, dyr og reiser. For dette er fritidssysler som står hennes hjerte nær. Portrettintervjuer liker hun også å lage.

En stor del av døgnet hennes går med til hundehold. Daglig går hun tre til fire kilometer tur med ”Bess”, en curly coated retriever, som er Bjørgs femte hund. Hun har levd med hund siden hun var ti, og pleier å si: ”Finnes det noe liv uten hund?”

Odelsjente med feststabbur
Bjørg er odelsjente. Og selv om hun forlengst har forpaktet bort jorda, så steller hun vakkert både med husa og hagen på gården. Stabburet er flere hundre år gammelt. Nå har Bjørg fått det satt i stand som feststue.

– Jeg har mange venner og liker å ha besøk. Mellom seinhøsten i fjor og nyttår hadde jeg over tretti små og store selskaper på buret mitt, forteller Bjørg.

På Kilimanjaro - og inkatur
Hun er også en reiseglad dame. I høst drar hun til Afrika for niende gang. Og da er kameraet aldri langt unna, selvsagt!

Blant annet har hun besteget Kilimanjaro, uten problemer av noe slag. I Peru har hun  fulgt ”Inka-trail’en” til Machu Picchu. Bjørg har også vært i Kina, Tibet, Japan, Hong Kong og Vietnam i tillegg til Uganda, Tanzania, og Namibia. Og så har hun vært fire ganger i Sør-Afrika. Blant annet ei uke i telt i Krügerparken.

I fjor høst vant Bjørg et reisegavekort på 5000 kroner hos Star Tour for beste reisebrev – av bortimot 300 innsendte.

Tøyer døgnet
Om du lurer på hvordan hun midt oppe i alt dette får tid til journalistikken, så skal du vite at Bjørg er ei dame som tøyer den våkne delen av døgnet.

– Jeg tar igjen den tapte søvnen på bussen på vei hjem fra jobben. Da sover jeg som en stein, humrer Bjørg Hernes.


Bjørg har tatt utallige bilder på sine mange utenlandsreiser - som dette flotte eksemplaret fra Namibia. Prisen hos NRK fikk hun imidlertid for innsendte bilder som er tatt "innaskjærs".


Denne tiggerkvinnen møtte Bjørg på gata i Hoi An i Vietnam.


Katt på hett blikktak i Peru.