Til hovedinnhold

Tekst Mette K. Høiseth foto Harald Danielsen

”Hele livet på vei til”-metaforen kaller Wikström det. Vi rekker ikke å leve. Vi har bare vært på vei til å leve. Menneskene glemmer livsnytelsen, det ikke-kommersielle og gode livet i kavingen etter å være oppdaterte og effektive.
- Vi har behov for refleksjon, alvor og vemod. Vi blir berøvet tiden vi trenger til ettertanke, sa forfatteren og presten Owe Wikström på åpningsseminaret til EFIKS-arrangementet i samfundet i Trondheim tirsdag 11. oktober.

En filosofisk samtale
En samtale i vanlig forstand var det ikke. Men med eksempler som vi kjente godt igjen ble det en dialog med mye nikking og latter fra salen. At mennesker på 55+ er opptatt av trygghet. For ungdom er det å bli sett og akseptert mye viktigere. Kroppsfiksering, skjønnhet og sex er sentrale stikkord for dem.

Eget ansvar
Hadde vi glemt det, så klarte Wikström å minne oss på at det gode liv er opp til hver og en av oss. Hvordan takler vi stresset og rastløsheten? Hvordan blir vi påvirket av det evige kravet til å lykkes. Hva gjør medias fokusering på vellykkethet – både på jobben og privat?
- Det stadige jaget blir en form for narkomani. I dag får folk opplevelsesabstinens dersom ingenting skjer, sa han.

Info-invasjon
Det er en distanse mellom det reelle og idealet. Hva er det som uroer menneskers liv? Media forstyrrer fordi det blir konstruert en virkelighet på egne premisser. Media polariserer, det vil si de sier det er svart/ hvitt eller ja/nei. Det er en voldsom forenkling.
- Media skandaliserer, forenkler og fordømmer, påstår Wikström. Vi invaderes av eksterne faktorer, for eksempel fra media, og møter til slutt veggen. Wikström mener at mange kulturelle faktorer fører energien feil vei.
- Det er myten om siden. Alt vi skal få tid til å gjøre siden. Vi må ta det gode liv på alvor og være tilstede i eget liv, formaner han oss. Ro ned og nyt! Det er lov og det lønner seg. Bruk innvendig og utvendig energi kreativt. Wikström synes det mest avslappende er å sitte på kafé og se på folk. Gjerne bak et par solbriller for da kan han stirre hemningsløst.

Parkér og lev
Hvis vi tar Owe Wikström på alvor kan det være at noen av oss parkerer mopeden utenfor Louvre neste gang. Så kan vi gå inn å nyte Mona Lisa og Venus og ta oss tid til å reflektere og se andre sammenhenger.
- Bli mer spontan og opplev gleden som uventede opplevelser gir. Livet skjer nå, sa Wikström.

Favorittsitatet hans er: Livet er det som skjer mens du er i ferd med å legge andre planer (John Lennon).

 

Xergi 3-2005

Owe Wikstrøm og Aril F. Thommesen

Professor Owe Wikströmåpnet EFIKS-arrangementet med en filosofisk samtale om energi; hvordan den påvirker oss og hvordan vi kan bruke den. Direktør Aril F. Thommesen i EBL (til venstre) sammen med Wikström.