Til hovedinnhold

Superkjøling er en metode der tilstanden mellom ferskt og frossent produkt blir utnyttet.
- En superkjølt matvare er en kombinasjon av frossen og fersk vare når det gjelder holdbarhet. Men kvaliteten skal være som en fersk vare, og helst bedre, sier Anders Haugland.

Dobbel holdbarhet
Superkjøling vil si å oppbevare produktet like under frysepunktet. Kjølemetoden gir matvarer betydelig lenger holdbarhet. For eksempel vil fisk ved kjøling rundt fire grader være holdbar i ca 10 dager. Når temperaturen senkes til rundt frysepunktet vil holdbarheten bli øket til 20 dager. Dette er viktig for både kunder og produsenter.
I matvarer er det mye vann, for eksempel har fisk og kjøtt 50-80 prosent vann. Vanlig kjølt produkt ligger typisk på mellom null til fire grader. I og med at ingen produkter er like, har utfordringen vært å finne optimal kjøletemperatur for de forskjellige produktene. Optimal temperatur er der kjølingen gir best mulig holdbarhet kombinert med ønsket kvalitet.

Saftig og bedre smak
- Når du spiser mat tilberedt fra riktig superkjølt råstoff, vil du oppleve at det er saftigere og har mer smak, hevder Haugland. Sammen med Gilde har forskerne gjort forsøk med produksjon av sesongskinke. Ved å holde temperaturen lav hele tiden under produksjonsprosessen, vil saften i kjøttet bli bevart på en bedre måte enn i dag.

Reduserte transportkostnader
I tillegg til lenger holdbarhet og bedre kvalitet er det også mye å spare på transportkostnader. Norge eksporterer enormt mye laks, hel rund fisk. Med fisken transporteres det også mye is. I overkant av 100 fullastede trailere kjører ut av Norge hver uke. Hver bil koster ca 25 000 kroner i transport.
- Ved superkjøling får du is i produktet, og det betyr at det ikke trengs is utenom. Da kan bilene frakte mer fisk og transportkostnadene blir dermed redusert med mange millioner kroner pr år, forteller Anders Haugland.

I forskningsmeldingen fra Stortinget står det at energi og miljø, hav, mat og helse er de viktigste tematiske områdene for forskningen i Norge fremover.
- Vi som jobber med mat på Energiforskning er innom alle fire områdene. Så vi håper og tror vi vil kunne bidra med riktige og effektive løsninger for våre kunder også i fremtiden, sier en fornøyd Anders Haugland.

Superfornøyde forskere. F v: Anders Haugland, Erling J. Aune og Anne Karin Torstveit Hemmingsen.

 

Anne Karin Torstveit Hemmingsen og Anders Haugland fra SINTEF Energiforskning, og Erling J. Aune fra NTNU, Institutt for energi- og prosessteknikk har fått prisen ”Eurofreeze 2005, Young Researcher Contest - Honorary Diploma” for en artikkel om superkjøling av matvarer (Superchilling - innovative processing of fresh food).

Superkjøling er en ny kjølemetode som øker holdbarheten og tar bedre vare på kvaliteten i matvarer.

Anders Haugland mottok diplomet på konferansen ”First International Food and Nutrition Congress” i Istanbul i juni, på vegne av de tre forfatterne.

Kontakt:  

 


Tekst og foto Mette K. Høiseth