Til hovedinnhold

Det utviklede rørisolasjonssystemet med tekniske spesifikasjoner for en LNG-terminal (Liquified Natural Gas) i Fuijang syd i Kina er nå klart. Terminalen skal bygges av det franske firma Sofragaz.

Lav temperatur
LNG-industrien i Kina er i rask vekst og prosjektet kan være en fot innenfor i det kinesiske LNG-markedet for SINTEF Energiforskning. HTN har gitt gode tilbakemeldinger. Det er den lave temperaturen (-162 °C) som er utfordringen ved transport av LNG. HTN trengte assistanse for å bli kvalifisert til slike leveranser.

Kineserne henvendte seg til SINTEF Energiforskning i januar 2004 og ønsket bistand til å utvikle preisolert rørisolasjon til lavtemperatur-rør, primært for transport av LNG (se Xergi 2-2004).

Høyt tempo
Dette har vært et krevende prosjekt, med en ambisiøs tidsplan for å få et ferdig produkt for salg i løpet av 2004. En slik tidshorisont har krevd en meget stram prosjektering og et høyt tempo med god oppfølging. (Andre firma har benyttet seks år på liknende prosess.) Men når kineserne setter seg noe i hodet, da går det unna i svingene. Harald Mæhlum har i denne perioden vært fire ganger i Beijing med to ukers opphold hver gang. Og et prosjektteam fra HTN har vært i Trondheim to ganger.

Underveis dukket det opp uventede problemer. Det ble lange dager og netter, til tider, for å finne gode løsninger, implementere disse og gjennomføre dem. E-postene glødet mellom Beijing og Trondheim. Først ved siste besøk i Beijing i april 2005, da de siste fire testene ble gjennomført, var prosjektet i mål med resultater vi kunne presentere for markedet. Da hadde kineserne allerede, med norsk bistand, presentert produktet til potensielle kunder.

Kinesisk orden
Å arbeide i Kina sammen med kinesere er en utfordring i seg selv. Av og til kan det se ut som det ikke skjer noe, andre ganger skjer ting du ikke forventer. Og så kommer fossefallet da alt skjer, og da gjelder det å være med. Kineserne vi samarbeidet med hadde høy arbeidsmoral De sto på til jobben var gjort og enda litt til. Midt i arbeidsprosessen ser alt helt kaotisk ut, og det virker som det ikke er orden på noe. Men til avtalt tid er det meste på plass og i følge planen, og omgivelsene ryddet og kostet.

Oppholdene i Kina har vært svært givende og lærerike. Kineserne er svært gjestfrie og hyggelige å samarbeide med, og den kinesiske kulturen og historien er interessant å oppleve på nært hold. Maten var en overraskelse. Det var mange advarsler om sterk mat med slanger, rotter og katter. Men maten var god og falt i smak. Særlig Peking and ble en livrett.

Samarbeidet så langt har vært oppløftende, framgangs- og opplevelsesrikt, med en god innsikt i hvordan mennesker på den andre siden av jorden jobber, tenker og lever.


To testsløyfer på ca 30 meter hver. Stor sløyfe med diameter 850mm og liten sløyfe med diameter 320mm.

Tekst: Harald S. Mæhlum og Mette K. Høiseth
Foto: Harald S. Mæhlum

Kontakt