Til hovedinnhold
Tekst: Runar Emberland, Ola Johassen og Christina Winge, SINTEF Media
Foto: Runar Emberland


De to turglade tøffingene hadde med seg 30 poser á 200g kjøtt fra Gilde. Men det spesielle var at kjøttet på forhånd var atmosfærisk frysetørket med varmepumpe ved Avvanningslaboratoriet ved NTNU og SINTEF. Strenge krav til næringsinnhold, konsistens, holdbarhet ved varierende temperatur, rehydreringsevne, smak og aroma var oppfylt. Kjøttet ble hovedinnholdet i ellers enkle middager på isen.

– Dette fungerte helt utmerket! Vi var ikke sultne en gang på turen, sa Runar til nyhetsbrevet Glimt ved Energiforskning etter den lange turen.

Det er ikke dårlig skussmål for den spesialutviklede ekspedisjons-maten: Turen gikk nemlig fra Isortoq på østkysten til Kangerlussuaq i vest, hele 600 km i isødet. Dagsetappene varierte fra bare 20 km i det vanskeligste terrenget ved vestkysten, med sprekker, bekker/elver og issvuller til 36 km når vær og terreng var på sitt beste. Temperaturen varierte mellom 20 og –40 ºC.

Teknomat
Den spesielle teknologien som ligger bak atmosfærisk frysetørking med varmepumpe er utviklet ved Avvanningslaboratoriet. Den har vært en suksess for en rekke produktvarianter. Teknologien kombinerer de beste egenskapene ved vakuum frysetørking og (varm)luftstørking.

Forsker Ola Jonassen ved Energiforskning er en av de som deltok i tørkinga av turprovianten, og som selv har smakt kjøttet: – Jeg synes at smaken ble veldig bra. Det vi gjorde var å først brune kjøttdeigen på vanlig vis. Deretter ble den tørket i frosset tilstand. Dette er en langsom prosess som bevarer mye av smaken. Etterpå ble resten av vannet fjernet under tørking i plussgrader. Det spesielle ved denne metoden er at resultatet blir både smakfullt og porøst. Når man i ettertid tilsetter vann, blir resultatet veldig bra på alle måter, sier Ola.

Runar og Reidar tilbrakte 24 dager alene i det grønlandske landskapet. "Havet med isfjell, lyset på isen og ikke minst sprekker og elver gjorde turen til en varierende, utfordrende og fantastisk opplevelse” skrev de blant annet om turen i ettertid.