Til hovedinnhold
Tekst og foto: Mette Kjelstad


Han kommer stormende ned trappen. Begge hendene er fulle med bærbar PC, videokanon og elektriske dingser. I resepsjonen hos SINTEF Energiforskning står det allerede en stor koffert, bæreposer og en generator. Skravla går i ett kjør. – Denne gangen vet jeg veien, så vi har egentlig god tid. Noe overraskende, ettersom denne forskeren vanligvis er ute i siste liten.

Fra vann til stikkontakt
Vi er på vei til Tiller videregående skole i Trondheim. Forsker Trond Toftevaag skal for andre gang dette semesteret gi naturfagelevene i første klasse et glimt inn i elektrisitetens verden. Vel fremme bærer vi utstyret ut av bilen og inn i klasserommet, i flere omganger. Testingen er unnagjort og energiforskeren er klar til dyst. Men hvor er elevene? - De pleier å komme sigende litt etter litt, beroliger han meg. Jeg tenker at det er en krevende utfordring å vise dem at naturvitenskap og teknologi er nyttig kunnskap. Er det mulig å vekke noen som helst interesse hos en generasjon som er stemplet som bortskjemt, selvopptatt og sløv?

Når elevene er på plass møter de en levende engasjert bergenser, som forteller om hvordan vannet fosser gjennom turbinene i kraftverkene og lager strøm til PC-en. Og hva som skjer når strømmen går. Det er elektrisk energi det handler om og sammenhengen mellom strøm, spenning, resistans, energi og effekt. - Det gjelder å vinkle stoffet til ungdommenes egen hverdag, sier Toftevaag. - Det gjelder å ha eksempler som de kjenner igjen i.

Når strømmen går
Hva skjer når strømmen har gått og mobilen er død, spør han? - Død? - Ja. – Da setter vi mobilen i lader’n sjø, svarer en. Det er tydelig at han tenker: Kor træg går det an å bli! - Ja, men strømmen er borte, sier forskeren. Akkurat ja, det er en utenkelig situasjon. - Når strømmen er borte må vi lade selv, sier Toftevaag og trekker frem en manuell mobillader med håndtak. Mobilen kommer raskt frem fra ungdommenes lommer. - Vi lager altså spenning ved å sveive på håndtaket og det gjør at generatorens rotor går rundt, forklarer han. Elektromagnetisme er stikkordet.

Det er kø for å prøve laderen. I posene finner forskeren også batteriløse lommelykter. Elektrisiteten skaffer vi ved å klemme sammen håndtaket. Energien smitter tydeligvis over på elevene. Om det ikke er en total forvandling, så er det merkbar større aktivitet i klasserommet. – Denne er kul, sier en gutt som sveiver konsentrert på mobilladeren. – Stå på litt da, jeg trenger å lade min jeg også, sier en annen. Ungdommene er ivrige. Klokka ringer, men ikke alle merker det.

Etter to timer er vi tilbake på Gløshaugen og SINTEF Energiforskning, etter en annerledes time i elektrisitetens rike.

SINTEF møter skolen

er en foredragsserie som skal vise at naturvitenskap og teknologi er spennende og nyttig kunnskap som griper inn i hverdagen vår. Vi ønsker å vise hvor viktig realfagene er for samfunnet vårt. Foredragene passer best for elever i videregående skole og for 10. klassene i ungdomsskolen.

SINTEF tilbyr følgende foredrag:

  • Energikrisa kommer den?
  • Hvordan slåss mot oljesøl?
  • Hva er egentlig en laser?
  • Fra vann til stikkontakt
  • Hva var vel livet uten plast?
  • Ormer og virus
  • Datamaskinene styrer hverdagen vår

Kontaktperson:
Anne Karin Grønland, SINTEF Media
tlf 73 59 30 73
faks 73 59 83 50