GT-04 GUI til rørledningssimulator
GT-04 GUI til rørledningssimulator
Grafisk grensesnitt til rørledningssimulator

Motivasjon og relevans
Framtidens energisystem vil være basert på fornybare energikilder, men i flere tiår framover vil vi være avhengige av fossile kilder som gir utslipp av klimagassen CO2. CO2-fangst, -transport og -lagring (CCS) er den eneste teknologien som kan redusere CO2-utslipp fra fossile drivstoff og industriprosesser i betydelig grad og er en essensiell del av praktisk talt alle IPCC-scenarier der den globale oppvarmingen er under 2.3 °C. SINTEF bidrar til gjennomføringen av CCS gjennom bla. teknologiutvikling og bevisstgjøring av CCS i befolkningen. Denne sommerjobben vil bidra til å tilgjengeliggjøre modeller utviklet for å beskrive rørtransport av CO2-blandinger gjennom å lage ett grafisk grensesnitt til en eksisterende simulator.
Bakgrunn
SINTEF Energi AS har siden 2009 utviklet verktøy for 1D simulering av rørledninger (CO2-Dynamics). Dette verktøyet inneholder etter hvert mange modeller og mye funksjonalitet. For å gjøre brukerterskelen lavere ønsker vi å lage ett grafisk grensesnitt (GUI) som strømlinjeformer input og forenkler visualisering av resultatene. Simulatoren har flere bruksområder og ett av disse er studier av løpende brudd i CO2 rørledninger hvor hurtig trykkavlastning av CO2 er sentralt. I figuren er trykket i 16 posisjoner plottet i fra 35ms etter en rask åpning av ett rør fylt med CO2 visualisert. Sammen med trykk vil temperatur, strømningshastighet og gassandel (og mange andre egenskaper) visualiseres mens man simulerer.
Ved å lage ett grafisk grensesnitt til strømningssimulatoren vil verktøyet bli tilgjengelig for flere forskere og potensielt for kunder. I dag brukes i to forskjellige egenutviklede verktøy for å spesifisere simuleringene og til å visualisere resultatene. Disse verktøyene er i ferd med å gå ut på dato, og må enten fornyes eller byttes ut. Vi ønsker derfor å bytte disse ut med ett nytt verktøy som kan håndtere både oppsett og visualisering.
Oppgaven består i:
- Sette seg inn i hva strømnings simulatoren gjør, og arbeidsflyt ved bruk av verktøyet.
- Bidra i design av GUI basert på eksisterende Use-Cases.
- Implementere en første versjon av en GUI, og koble denne til simulatoren.
Oppgaven knyttes til prosjektet "NCCS" ved SINTEF Energi AS, se Norwegian CCS Research Centre. Strømningskoden (CO2-Dynamics) er beskrevet kort på SINTEF web.
Forutsetninger
Det er en forutsetning at søker har generelt god programmerings-kompetanse. De aktuelle språkene er Python og C/C++.
Det er en fordel at sommerjobberen også har kjennskap til:
- Fortran
- GUI programmering
- Linux kunnskap
Medveileder: Svend Tollak Munkejord
Slik søker du
Søknad sendes til:
Vi trenger søknadstekst, CV og karakterutskrifter samlet i ett pdf-dokument. Hos SINTEF Energi kan du søke på opptil 3 energisommerjobber. Om du søker på flere jobber sender du en samlet søknad.
I tittel-/subjectfeltet skriver du navnet ditt og jobbnummeret på de sommerjobbene du søker på. Søker du på flere ber vi deg skrive jobbnumrene i prioritert rekkefølge (f.eks GT-01, TE-04 ...)
Søknadsfrist er 1. mars, aktuelle kandidater vil bli kontaktet fortløpende. Vi oppfordrer deg derfor til å søke tidlig.