ET-06 Lettere kabler for vindkraft til sjøs

Motivasjon og relevans
Gjennom Parisavtalen er det fastsatt en internasjonal avtale som skal sørge for at verdens land klarer å begrense klimaendringene. Visjonen til prosjektet Ocean Grid er at offshore vindparker skal levere en stor andel grønn energi til Europa for å realisere klimamålene og FNs bærekraftsmål nr. 7 om ren energi til alle. Nye teknologiske løsninger og kunnskap skal bidra til å redusere kostnadene ved realisering av et offshore grid for tilkobling av offshore vindparker.
Bakgrunn
Det framtidige, bærekraftige europeiske kraftsystemet vil inkludere mange fornybare energikilder og offshore vindparker vil gi et viktig bidrag til Europas energiforsyning. Utbygging av et offshore grid krever nye løsninger for et høyere spenningsnivå og i prosjektet Ocean Grid bidrar norsk industri fra hele leverandørkjeden til utvikling av det nye nettet. Dynamiske høyspenningskabler som tåler forventede påkjenninger er en essensiell del av det fremtidige offshore nettet. Prosjektet ønsker å teste sjøkabel med leder av en nyutviklet aluminiumslegering, som et alternativ til kobber. Aluminium har mange fordeler, som lavere pris og god tilgjengelighet samt signifikant lavere vekt som gjør den lettere å håndtere ved installasjon. På den annen side har aluminium lavere ledningsevne enn kobber, derfor er det utviklet en ny legering med høyere ledningsevne og mekanisk styrke. Eventuelle forskjeller på aluminiumslegeringen og kobber ved bruk i våtdesign sjøkabler må avdekkes for å sikre lang levetid på disse kritiske komponentene, der spesielt vekselvirkningen mellom ledermaterialet og isolasjonssystemet er essensiell.
Oppgaven består i:
- Sette seg inn i problemstillingen ved å studere rapporter og relevant litteratur
- Forberede prøver til aldring og overvåke aldringsoppsett
- Bruk av ulike analysemetoder for å studere aldrede prøver
- Dokumentering og systematisering av data
- Skrive rapport
Oppgaven knyttes til prosjektet ‘Ocean Grid: New grid solutions for profitable offshore wind development’ og underprosjektet ‘SP2: Wet design cables: Dynamic HV cable with new aluminium alloy conductor’.
Forutsetninger
- Interesse for elkraftteknologi/fysikk/materialteknologi
- Interesse for eksperimentelt arbeid på laboratorium
Hovedveileder: Jorunn Hølto
Medveileder: Torbjørn Andersen Ve
Slik søker du
Søknad, CV og karakterutskrifter lastes opp der du søker.
Hos SINTEF Energi kan du søke på opptil tre sommerjobber. Om du søker på flere sommerjobber sender du en samlet søknad. Jobbnummer for de ønskede jobbene legges som overskrift i søknadsteksten i prioritert rekkefølge (f.eks GT-01, TE-04 ...). Vi gjør oppmerksom på at søkere kan vurderes for andre sommerjobber enn de har søkt på.
Aktuelle kandidater vil bli kontaktet fortløpende. Vi oppfordrer deg derfor til å søke tidlig.
Søknadsfrist er 1. november kl 23.59.
Se alle sommerjobber i SINTEF Energi