Til hovedinnhold
Norsk English

Årsaker til rømming av oppdrettslaks og ørret i perioden 2010-2016 - OC2017 A-116

Sammendrag

Denne rapporten oppsummerer årsaker til rømming av laks og ørret i perioden 2010-2016. Data fra rømmingsmeldinger og Fiskeridirektoratets rapporter ligger til grunn for en detaljert presentasjon som oppdrettere kan bruke i sitt arbeid med å hindre rømming. Rapporten peker på direkte og medvirkende teknologiske årsaker til rømming, samt omstendigheter ved rømmingshendelser. Bakenforliggende årsaker til rømming, menneskelige og organisatoriske faktorer, er kun sporadisk nevnt i datagrunnlaget, og derfor ikke inkludert i analysen på dette tidspunktet.

Hendelsene presenteres fordelt på to perioder, og ut fra antall registrert rømt fisk og antall hendelser. Gjennomsnittlig antall registrert rømt fisk per år er redusert med 9 prosent for tidsperioden 2014-2016 sammenlignet med perioden 2010-2013.

Hull i not er hovedårsaken til rømmingene, både sortert på antall rømt fisk og antall hendelser. Videre er not under vann, lekkasje fra kar og utslipp i forbindelse med transport andre direkte årsaker til rømming som utpeker seg. Det er særlig konflikt med og håndtering av utspilingssystem (bunnringkjetting, bunnring og andre lodd) som peker seg ut som de største medvirkende årsakene til hull i not, mens konflikt med eller skade på flytekragen var den største medvirkende årsaken til at fisk rømte som følge av at not havnet under vann.
Les publikasjonen

Kategori

Rapport

Språk

Norsk

Institusjon(er)

  • SINTEF Ocean / Havbruk

År

2017

Forlag

SINTEF Ocean

ISBN

978-82-7174-292-8

Vis denne publikasjonen hos Cristin