Forprosjekter RFF Hovedstaden/Oslofjordfondet "Aldring og demens"
__________________________________________________________________________________________ Sosiale medier for den aldrende befolkning (forprosjekt 2011)
Prosjektleder: Tone Øderud, SINTEF Teknologi og samfunn, Helse Prosjektsammendrag: Både forskning og erfaring viser at fysisk aktivitet og sosial kontakt har en positiv virkning, og at det bidrar til at personer med demens opprettholder sitt funksjonsnivå lengre på tross av sykdommen. InnoMed har også dokumentert hvor viktig det er at personer med demens og deres pårørende er fysisk aktive og sosialt deltakende i samfunnet og i familien. Prosjektene viser videre at mange personer med demens og deres pårørende opplever at det er vanskelig å opprettholde kontakt med familie og venner etter hvert som sykdommen utvikler seg. I Norge er det i dag ca. 70 000 mennesker med demens, forekomsten av demens hos eldre øker med alderen og antall eldre og personer med demens er voksende på grunn av den demografisk utviklingen. Dette vil gi økt press på dagens velferdsordninger og har bidratt til økt fokus på forbedrings- og utviklingstiltak i offentlig sektor. Omsorgsmeldingen løfter frem utfordringene med knapphet på kvalifisert personell i pleie- og omsorgssektoren som en av fremtidens viktigste omsorgsutfordringer. Forskning, kunnskapsutvikling og bruk av ny teknologi vil kunne bidra til å opprettholde kvaliteten på tjenestene på tross av knapphet på menneskelige ressurser. __________________________________________________________________________________________ ... uten mat og drikke ... (forprosjekt 2011)Prosjektleder: Anne Moen, Universitetet i Oslo Prosjektsammendrag: a) hjemmeboende eldre som mottar praktisk hjelp og omsorgstjenester i eget hjem, og De forsknings- og utviklingsmessige utfordringene kan oppsummeres slik:
Svar på slike utfordringer kan bidra til at personer med risiko for mangelfull ernæring, for eksempel eldre og kronisk syke, kan bo hjemme lengre uten å utløse behov for høyere intensitet i praktisk hjelp og omsorgstjenester. Gevinstpotensialene er derfor av personlig så vel som samfunnsmessig karakter. For enkeltpersonene vil hensiktsmessig ernæring bidra til å vedlikeholde den enkeltes fysiske funksjon, mentale kapasitet og sosiale velvære og uavhengighet. I et samfunnsmessig perspektiv er nytteverdiene knyttet til at tilfredsstillende ernæring bidrar til å opprettholde uavhengighet, forebygger institusjonalisering og utsetter intensitet i hjelpeapparatets tjenesteyting. __________________________________________________________________________________________ ALMAS HUS- Hvordan kan hjelpemidler og velferdsteknologi være en del av helhetlig omsorgstjeneste for personer med demens (forprosjekt 2011)Prosjektleder: Oslo kommune/Geria v/Sigrid Aketun Prosjektsammendrag: tvikle forskningsprosjekt: På bakgrunn av behovsanalysen, studere suksessfaktorer og barrierer når det gjelder tilrettelegging i hjemmet for eldre med kognitiv svikt, både for brukere, pårørende og i organisering av omsorgsarbeidet. Hvordan kan ALMAS HUS (se vedlegg) benyttes i forbindelse med kompetanseoppbygging, forebygging, samhandling og gjennom FOU-arbeid. __________________________________________________________________________________________ |
| |