SINTEF'ere til topps under Technoport
De vant gjeve internasjonale priser i fjor, og prisdrysset fortsetter. Tirsdag 17. april ble både duoen Magne Runde/Niklas Magnusson (bildet) og knoppskuddfirmaet Gas Secure, inklusive samarbeidspartnere fra SINTEF IKT, prisbelønnet på nytt.

Tekst: Svein Tønseth


I den lange rekken av prisutdelere som i tur og orden kom fram på scenen i  Olavshallen under TechnoportAwards i går kveld, inngikk også konsernsjefen i Norsk Hydro, Svein Richard Brandtzæg. 


Han hadde gleden av å dele ut 200 000 priskroner.

Hydros Green Aluminum Award går til fagpersoner som har forbedret det økologiske fotavtrykket til aluminiumsproduksjon. Jubelen i salen var stor da Hydro-sjefen kalte fram SINTEF-forskerne Magne Runde og Niklas Magnusson som prisvinnere.

Først Brussel, nå Olavshallen
I desember i fjor sto den samme duoen på et podium i Brussel. Der mottok de innovasjonsprisen som Den europeiske organisasjonen for forskningsinstitutter, EARTO, står bak. 

Forskningsarbeidet som de ble belønnet for i EU-hovedstaden, lå til grunn også for gårsdagens pristildeling.   

Superleder-pionerer
De to fikk prisen for sitt pionerarbeid knyttet til bruk av «høytemperatur-superledere». 

Oppdagelsen av disse tapsfrie strømlederne i 1986 ble belønnet med en Nobelpris i fysikk. Nå har verden også fått noe å bruke de tapsfrie strømlederne til – takket være de to forskerne fra SINTEF Energi. 

Ved å utnytte slike materialer, har SINTEF-duoen Runde/Magnusson utviklet industriprosesser som sparer energi i kobber- og aluminiumindustrien. De er først ute i verden med et bruksområde for høytemperatur-superledere som det er blitt noe av.

Trådløs gassensor
Også oppstartbedriften GasSecure er blitt vant til prisdryss. Selskapet vant The Frost & Sullivan Technology Innovation Award i fjor. Både da, og i går, ble GasSecure prisbelønt for sitt produkt GS01, verdens første trådløse gassdetektor for olje- og gassinstallasjoner.

Bedriften ble startet i 2008 som et SINTEF-knoppskudd

I Olavshallen handlet det om prisen Technoport Applied Technology Award. 

Prisen ble delt mellom GasSecure og SINTEF-forskerne Ib-Rune Johansen, Dag Wang, Sigurd Moe, Henrik Rogne, Thor Bakke, Matthieu Lacolle, Odd Løvhaugen, Håkon Sagberg (nå Gassecure) og professor Olav Solgård fra Stanford California.

Prisen deles ut av NTNU og SINTEF. Den gis til enkeltpersoner eller organisasjoner og foretak med stort potensial, som har sitt utspring i forskermiljøet rundt disse to institusjonene. Prisen er på 150 000 NOK og et kunstverk.

I takketalen som GasSecure-sjef Knut Sandven holdt, vanket det mange godord til SINTEF IKT!

Publisert 26. april 2012