To main content

Ilandføring av levendelevert hyse – Optimal behandling, slakting, kjøling og prosessering med hensyn til kvalitet

Abstract

Når en sammenligner den levendeleverte hysa med tradisjonelt levert hyse på slakte/leveringsdagen, så er det store forskjeller med hensyn på kvalitet. Den levendeleverte hysa som blir pre-rigor prosessert har veldig lite spalting, god konsistens og lite blod i filetene, dette i motsetning til den tradisjonelt leverte hysen fra en annen båt. Når fisken lagres videre i 1 døgn så blir disse forskjellene litt mindre, men levendelevert hyse kommer klart best ut her også, noe som viser at den tåler lagring bedre. For å oppnå best mulig kvalitet er det viktig at levendelevert hyse prosesseres raskest mulig.

Noen av de viktigste funnene så langt i prosjektet er:
• Det er mulig å levere levende hyse rett til landanlegg for kontrollert slakting og videre pre-rigor prosessering.
• De største utfordringene med spalting, konsistens og blod kan minimeres med levendelevering og pre-rigor filetering.
• Produksjonsutbytte øker og samtidig vil andelen som kan benyttes til høykvalitetsprodukter øke kraftig sammenlignet med tradisjonell produksjon.
• Kvalitetsforbedringen ser ut til å opprettholdes under lagring som filet.
Read publication

Category

Report

Client

  • Nofima AS / 11721
  • Nofima AS / 11194
  • Nofima AS / 11878
  • Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering / 901279

Language

Norwegian

Author(s)

Affiliation

  • Nofima, The Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research
  • Institute of Marine Research
  • SINTEF Ocean / Fisheries and New Biomarine Industry

Year

2018

Publisher

Nofima AS

Issue

15/2018

ISBN

978-82-8296-551-4

View this publication at Cristin