Til hovedinnhold
Norsk English

Pris til SINTEF-oppfinnere

Morten Toverud fra Vinghøg ( t.v), Dag Wang, Frode Tyholdt og Karl-Henrik Haugholt med prisen som besto av et litografisk trykk og 15.000 kroner.
Simrad Optronics pris i elektrooptikk (Vinghøg-prisen) gikk i år til SINTEF-trioen Dag Wang og Karl-Henrik Haugholt fra IKT, samt Frode Tyholdt fra Materialer og kjemi.

Norsk Fysisk Selskap deler annethvert år ut Simrad Optronics pris i elektrooptikk ( Vinghøg-prisen)  som går til norsk arbeid på fagområdet elektro-optikk, eller et arbeid der elektro-optiske metoder er anvendt.

Juryens begrunnelse:  Dag Wang, Frode Tyholdt og Karl-Henrik Haugholt har funnet opp og utviklet en unik autofokuslinse spesielt godt egnet for mobiltelefon-kameraer.

Linsen er inspirert av hvordan øyet fungerer. I øyet drar musklene i den geleaktige linsen og endrer formen og fokal-lengden på linsen. I den nye autofokuslinsen er det en kunstig muskel som endrer krumningen på en gelefylt linse. Den kunstige muskelen er laget av PZT, som er et kjent piezoelektrisk materiale.

Det nye i denne sammenhengen er at SINTEF har utviklet en metode som gjør det mulig å integrere den kunstige muskelen (PZT) direkte på glass og silisumoverflater, slik at det er mulig å masseprodusere slike linser for en billig penge. Utviklingen av den kunstige muskelen startet i 1999, mens ideen til en autofokuslinse ble unnfanget i 2004 og den første prototypen ble laget i 2005.

I 2006 ble teknologien patentert, og det ble inngått en lisensavtale med poLight, som nå jobber med kommersialisering av teknologien. Linsen er spesielt godt egnet for mobiltelefonkameraer, da den kan fokusere ekstremt raskt (i løpet at 1/1000 sekund) og benytter svært lite energi.

Markedet for en slik linse er svært stort og det produseres årlig mer enn en milliard slike kameraer for bruk i mobiltelefoner, Pcer, ryggesensorer og overvåkningskameraer.

Linsen er også presentert i SINTEFs årsrapport for 2010.

Christina Benjaminsen