Til hovedinnhold
Norsk English

Systembiologi og syntetisk biologi

SINTEF Industri, avdeling for Bioteknologi og Nanomedisin er og har vært koordinator og deltager i flere transdisiplinære nasjonale og internasjonale prosjekter med målsetting om å beskrive mikrobielle celler på et systemnivå som gjør det mulig å utvikle dem til effektive mikrobielle cellefabrikker ved hjelp av metabolsk ingeniørkunst og anvendelse av "top-down" syntetisk biologi og molekylærbiologiske teknikker.

Kontaktperson

Modellsystemene vi har jobbet mye med i de siste årene på et systembiologisk nivå inkluderer den metylotrofe bakterien Bacillis methanolicus, den antibiotikaproduserende aktinobakterien Streptomyces coelicolor og den alginatproduserende bakterien Pseudomonas fluorescence.

Nøkkelkompetanse, forskningsområder og produkter

  • Kultivering i fullstendig kontrollerte fermentorer (batch, fed-batch, kontinuerlig) for full 'omics høyoppløselig tidsskala prøveuttak, inkludert for myceldannende bakterier som Streptomyces spp.
  • Genomikk og RNAseq-basert transkriptomikk
  • Metabolomikk (målrettet, ikke-målrettet) ved bruk av SINTEFs omfattende MS-analyseplattform
  • Proteomikk (definert, udefinert) ved bruk av MS-analyse
  • Stammeutvikling ved bruk av "top-down" syntetisk biologi-teknikker og metabolsk redigering, på bakgrunn av systemskala forståelse av mikrobielle karosseri-organismer
  • SINTEF har tidligere deltatt i to ERA-net SysMO prosjekter og leder for tiden to storskalaprosjekter med mål om å utvikle 'Supervert'-stammer av Streptomyces coelicolor for akselerert oppdagelse av bioaktive stoffer ved hjelp av Funksjonell Metagenomikk og for økt produksjon av antibiotika og anti-cancer-komponenter, inkludert fra Bioprospektering.
  • Metylotrofi. SINTEF har siden 2002 hatt pågående aktiviteter på metabolsk ingeniørkunst og systembiologiske studier av Bacillus methanolicus, en termofil bakterie som kan omdanne metanol, et ikke-mat-relatert råstoff, til industrielt relevante stoffer som aminosyrer (L-glutamat, L-lysin, L-alanin), amonisyrederivater (f.eks. kadaverin) og terpenoider

KontaktpersonerAlexander WentzelTonje Marita Bjerkan Heggeset

Relevante prosjekter: