Til hovedinnhold


– En god del av disse skadene kunne ha vært unngått med litt mer omtanke, mener senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNO.

Hyttene er særlig utsatt
Forsikringsnæringen og SINTEF Byggforsk advarer sammen hytteeierne mot slike vannskader nå når det er kaldere vær i vente.  Hyttene er særlig utsatt for slike skader. En utvikling som viser nesten tre ganger flere skader fra ett år til et annet er helt spesielt.

Så langt i år er erstatningsutbetalingene fra forsikringsselskapene på 256 millioner kroner, mot 109 millioner kroner etter samme periode i fjor i forbindelse med vannskader på hytter.

Steng av vannet
Noen enkle råd reduserer sannsynligheten for å få vann- og frostskader på hytta.

– For å unngå frostsprengte rør, er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen til hytta, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk. 

Moderne hytter har ofte mange tappepunkter og mye sanitærutstyr. Skadepotensialet er derfor stort dersom vannet i rørene fryser til is innvendig og sprenger rørene når den tiner.

Ha på nok varme
Mange hytter står tomme i lange perioder og det blir lett for kaldt for rørene.

– Det er viktig å ha på tilstrekkelig varme når man forlater hytta. Hvis vannet fosser ut i hytta, og du ikke besøker den på en stund, kan skadene blir svært omfattende, sier Neverdal.

En grunn til at det ofte blir svært kostbart å utbedre skadene er at norske hytter får stadig bedre standard med mer eksklusive møbler og inventar enn tidligere.

– Hytteskadene står også ofte lenge uten å bli oppdaget. Dette fordyrer også utbedringen, sier Neverdal.

Forskningsleder Lars-Erik Fiskum

Web-journalist Kathrine Nitter