Til hovedinnhold
Norsk English

Fremtiden er lys for norsk solcelleindustri

Forskning – et fortrinn som gjør det mulig å konkurrere mot tungvekterne i Asia. Utviklingen innen solcelleteknologi holder "nesten" tritt med lysets hastighet. Skal norske aktører klare å hevde seg på den internasjonale solcellefronten, må vi være best på teknologisiden.

Stor vekst
Antallet solceller forventes å vokse enormt i tiden fremover – mange land bruker nesten ikke solceller i dag. SINTEF samarbeider med NorSun for å produsere silisiumskiver til høyeffektive solcellepanel.

– Solcelleindustrien er et typisk eksempel på kunnskapsintensiv industri, der det er mye å tjene på å ligge selv bare noen mikrometer foran konkurrentene, sier forskningssjef Øyvind Nielsen fra NorSun til Forskingsrådet.

Han håper flere vil la seg inspirere og satse på langsiktig forskning slik at dette kan bli et levebrød for flere norske bedrifter. SINTEF har brukt tid og ressurser på å øke sin kompetanse innen solcelleforskningen og ligger i verdenstoppen på innenfor verdikjeden fra silisium råstoff til wafer. For Norsun bidrar vi med krystallisering, numerisk modellering, automatisering og karakterisering av materialer som brukes for å lage solcellene

Fremtidens energikilde
– Personlig synes jeg det er utrolig inspirerende å jobbe med å «redde verden» gjennom å være med på å gjøre solenergi så billig at den kan konkurrere med andre energikilder. Det er veldig spennende å løse konkrete problemer, og finne forbedringer på metoder og prosesser, sier SINTEF-forsker Børge Holme.

Forskningsrådet har lagt et viktig grunnlag for spennende nyvinninger gjennom programmene BIA og ENERGIX, og senterordningen FME. Disse støtteordningene har gjort det mulig for NorSun å innlede et fruktbart forskningssamarbeid med SINTEF.

Les hele teksten på Forskningsrådets hjemmeside:
http://www.forskningsradet.no/prognett-bia/Nyheter/Legger_grunnlaget_for_lonnsom_solenergi/1254020476627?WT.mc_id=nyhetsbrev-bia

Kontaktperson