Til hovedinnhold
Norsk English

Fikk innovasjonspris for redningsdrakt

Eni Norge fikk i går Beredskapsprisen for en ny overlevingsdrakt tilpasset virksomheten i Barentshavet. Drakten er utviklet og produsert av SINTEF og Hansen Protection AS.

 

– Dette er en anerkjennelse av et arbeid vi har brukt mye tid og krefter på. Sikkerheten til de ansatte kommer alltid først, og som operatør for det første oljefeltet som kommer i produksjon i Barentshavet er det viktig for oss å utvikle skreddersydde løsninger. Det har vi klart med blant annet overlevelsesdraktene, sier HMS-direktør Liv Nielsen i Eni Norge.

De nye draktene er utviklet og produsert av SINTEF og Hansen Protection AS. I første fase av prosjektet deltok også oljeselskapene Total, Nexen og Dong Energy sammen med Eni Norge. Dette samarbeidet har vært viktig for å utvikle kravspesifikasjonen til leverandørene.

–Vi synes det er veldig hyggelig at drakten får heder og ære gjennom Beredskapsprisen. Den er blitt et produkt som vi er helt sikre på vil bidra til å redde liv, sier prosjektleder og forsker Hilde Færevik i SINTEF.

I nord må det tas høyde for lavere temperaturer i både luft og sjø. Den nye drakten er bedre isolert mot kulde, spesielt rundt hender og føtter. I tillegg er den utstyrt med LED-lys slik at den skal være lettere å se og bli sett i mørket. Tester viser at det skal være mulig å oppholde seg i tre timer i kald sjø med denne drakten.

Tung utvikling
Utviklingen av overlevelsesdrakten har pågått siden 2010, der en grundig brukerkartlegging og ekstreme fysiologiske tester ligger til grunn for produktet.

–Drakten er testet ved lave luft- og sjøtemperaturer, bølger, vind og over skylling av kaldt vann. For dette formålet utviklet vi en helt ny forskningsmetodikk med strengere forhold enn eksisterende internasjonale standarder, forteller Hilde Færevik i SINTEF.

Forskerne har analysert alle de ulike kritiske fasene av en nødsituasjon, for å være sikre på at drakten skal fungerer optimalt uansett forhold.

–Alt fra helikopterstyrt, til evakuering under vann, overlevelse ved bruk av flåte og selve redningssituasjonen der man blir tatt hånd om av et redningshelikopter er vurdert i utviklingen av drakten, sier prosjektlederen, som trekker fram at produktet har blitt til gjennom nært og godt samarbeid med både brukere, fag- og interesseorganisasjoner.