Til hovedinnhold
Norsk English

– Domstolene stiller urealistiske krav

(F.v.) fagdirektør i Forbrukerrådet Torgeir Øines, direktør i NEF Finn Tveter og seniorforsker Sverre Holøs ved SINTEF Byggforsk deltok på SINTEF-seminaret ”Boligkjøp – risikosport uten sikkerhetsnett?”.
Det var fullt hus og hett ordskifte på et seminar om boligkjøp i regi av SINTEF torsdag.

Spesielt i de større byene er tilbudet av boliger svært lavt i forhold til etterspørselen, og det er kø på mange visninger. Ubalansen i markedet gjør faren stor for å ta raske avgjørelser som fort kan medføre skyhøye utbedringskostnader. Fagdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet rådet boligkjøpere til å bruke tid, men erkjente at dette er lettere sagt enn gjort i dagens marked.

– I de store byene går det fort. Det er lett å la seg rive med når alt skal skje på en time, og man må forberede seg på budrunde neste dag kl 12.

Og har man først havnet i et økonomisk uføre som følge av et boligkjøp, er det ikke lett å vinne fram i retten. – Vi opplever at domstolene stiller urealistiske krav til boligkjøperne, sa Øines.

Advarte mot å droppe megler
Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) minnet om at boligkjøp er noe man gjør et fåtall ganger, og at man må spørre seg om man har riktig kompetanse og erfaring til å foreta en slik handel på egen hånd.

– De aller fleste må ha ytterligere juridisk og teknisk bistand når de skal kjøpe. Man trenger et team rundt seg, sa Tveter, som også advarte mot bolighandel uten megler. – Det kan gå bra, men sjansene for skade og tap er for store til å prøve.

– Verditakst ikke egnet
Øines var på sin side skeptisk til realismen i enkelte av de velmente rådene boligkjøpere blir fôret med for å unngå å kjøpe katta i sekken, og viste til en undersøkelse i regi av Aftenposten som viser at det koster hele 12.175 kroner å ha med seg rørlegger, elektriker, byggmester og takstmann på visning en vanlig ettermiddag fra klokken 17–18 i Oslo-området.

– Dette sier litt om det systemet vi har i dag. Verdi- og lånetakst er ikke egnet for boligomsetning, og sterke virkemidler må tas i bruk for å sikre bruk av tilstandsrapporter i stedet, sa Øines.

Seniorforsker Sverre Holøs understreket likefullt viktigheten av å gjøre tekniske undersøkelser, og hadde med seg ti boligkjøperråd fra SINTEF Byggforsk:

1. Sjekk boligens energiforbruk. Trenger boligen etterisolering eller utskifting av vinduer?
2. Sjekk det elektriske anlegget. Eier bør kunne legge fram dokumentasjon på at det er kontrollert.
3. Sjekk nye bad minst like nøye som eldre. Er badet bygd iht. anerkjente løsninger (Byggforskserien og Byggebransjens våtromsnorm)?
4. Sjekk alder og tilstand på røranlegget. Må røranlegg eller varmtvannstank skiftes?
5. Sjekk drenering og fuktsikring. Er det tegn på fukt, eller lukter det mugg i kjelleren?
6. Sjekk yttervegger og tak. Hvor gammel er kledning, overflatebehandling og taktekning?
7. Sjekk balkong/terrasse. Vann må kunne renne av, beslag og nedløp må være solide.
8. Sjekk loftet. Er det sopp/mugg på undertak, skorstein, vindu, vegger eller gulv?
9. Sjekk om boligen har god ventilasjon og om det er foretatt radonmåling. Har det eventuelt blitt gjort utbedringer?
10. Sjekk risikoopplysninger grundig eller ta skriftlig forbehold om at selger dekker utbedring av eventuelle skader.
Kilde: Boligkjøperboka, SINTEF Byggforsk

Les foredragene fra seminaret her.


Les også:
Gambler du med millioner?