Til hovedinnhold

Bevaring av helsefremmende stoffer i pelagiske fiskeprodukter

Bevaring av helsefremmende stoffer i pelagiske fiskeprodukter

Publisert 30. oktober 2012

I prosjektet ProHealthPelagic, vil det bli sett på hvordan man kan ivareta de helsefremmende komponentene i sild og makrell gjennom ulike prosesseringsledd slik som salting, marinering og varmebehandling. Det fokuseres på to produkter: Makrell i tomat og marinert sild.

Anbefalinga fra norske myndigheter er at man skal spise fisk 2-3 ganger i uka. Det viser seg derimot at 2/3 av fisken som spises er mager fisk. Derfor benytter mange kosttilskudd for å få i seg nok vitamin D og omega 3.  Et av målene i prosjektet er å øke forbruket av sild og makrell som er fet fisk rik på nettopp vitamin D og omega 3, og på den måten forbedre helsa til det norske folk. Fokuset vil særlig ligge mot unge voksnes matvaner.

Prosjektet vil gi økt kunnskap om samspillet mellom ulike produksjonsprosesser og stabiliteten til de helsefremmende komponentene i pelagisk fisk. Målrettet utvikling av nye produkter vil også kunne øke markedsandeler.

Prosjektet består av 4 arbeidspakker:

  • Arbeidspakke 1: Råstoff, kvalitet og helserelaterte aspekter: Sesongvariasjoner i makrell og sild skal analyseres, samt effekten av ulike kjøleregimer, frysing og tining på råstoffet. Følgende komponenter skal analyseres: omega 3, enumettede fettsyrer, vitamin D, aminosyrer og peptider. Ansvarlig:  Inger Beate Standal  
  • Arbeidspakke 2: Prosessering av sild og makrell til høykvalitets produkter: Her skal man studere hvordan endringer i produksjonsprosessen til marinert sild og makrell i tomat (fokus på salting, marinering og varmebehandling) påvirker de helsefremmende komponentene, sensorisk kvalitet og holdbarhet til produktene. Nye produkter skal utvikles og det vil bl.a. jobbes med å redusere saltinnholdet i marinerte sildeprodukter. Ansvarlig:  Hanne Digre  
  • Arbeidspakke 3: Marked og konsument: Kvalitative konsument tester skal gjennomføres og effektive strategier for hvordan helse relatert informasjon om makrell og sild skal kommuniseres er en del av denne arbeidspakken. Ansvarlig: Dr. Grethe Hyldig, DTU
  • Arbeidspakke 4: Mekanistiske studier: Grunnleggende mekanismer mht effekten av nye prosesser skal studeres. Spesielt vil det være fokus på lipid og protein oksidasjon. Ansvarlig:  Revilija Mozuraityte  

For å nå disse målene er det satt sammen en gruppe forskere fra ulike forskningsinstitutt samt industriaktører, se liste over aktører til høyre. Prosjektet er forskerstyrt og finansieres av Norges forskningsråd.

Prosjektvarighet

01.11.2012 - 01.08.2015

Samarbeidspartnere

Chalmers

DTU

NTNU

ABBA

Stabburet AS

Hopen Fisk AS

Athena Seafood AS

Norges Forskningsråd

 

Forskningssjef