Til hovedinnhold

Automatisk etterkontroll av restpinnebein i pre-rigor laksefileter

Automatisk etterkontroll av restpinnebein i pre-rigor laksefileter

Publisert 6. juni 2013

Trio Food Processing Machinery AS (Trio FPM) har utviklet en prosesslinje for fjerning av pinnebein i pre-rigor laksefilet. Teknologien er basert på et patent som Trio har og som i hovedsak består i å kutte forankringen av pinnebeina inne i fileten med et knivstikk. Dermed reduseres kraftbehovet for å plukke pinnebeina med om lag 50%. Det vil føre til at hele bein kan bli plukket ut uten å bli revet av inne i filetene.

Laks. Foto: SINTEF Fiskeri og havbruk

Problemstillingen er at det med dagens prosesslinje ikke er mulig å kontrollere om en filet inneholder restbein uten å skjære i fileten, det vil si en destruktiv kontroll som kun vil være aktuell på stikkprøvebasis. Med stort produksjonsvolum vil det kreve en vesentlig innsats i form av operatørtimer og tapt råstoff for å sikre at produktet tilfredsstiller kundenes krav til beinfrie fileter. Derfor er det et sterkt ønske om å etablere en "ikke-destruktiv etterkontroll" som kan identifisere restpinnebein i filetene umiddelbart etter prosessen.

Målet i prosjektet er å utvikle etterkontroll av pinnebein ved hjelp av røntgen. 

Forskningsleder

Prosjektvarighet

01.12.2012 - 01.12.2013

Samarbeidspartnere

Trio Food Processing Machinery 

SalMar 

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, FHF