Til hovedinnhold
Norsk English

Om SINTEF - Anvendt forskning, teknologi og innovasjon

Lydbølger ser hjertefeil

200 000 hjertepasienter undersøkes daglig med norsk ultralydutstyr – frukter av et industrieventyr vi har vært med på å skape.

Kontaktperson

Ung mann ligger i sykehusseng, og får en ulltrlydprobe ført mot hjerteregionen
IKKE-BLODIG HJERTESJEKK: Ultralydutstyr brukes i dag hyppig til hjertediagnostikk. Med røtter i forskning ved NTNU, SINTEF og St. Olavs Hospital har Norge fostret en av verdens største leverandører på området. Illustrasjonsfoto: iStock

I 1979 kom en teknologisk nyvinning på markedet – et unikt ultralydapparat fra elektronikkbedriften Vingmed i Horten. Ved å måle blodstrømmen i hjertet fra utsida av kroppen, kunne instrumentet gi informasjon om feil på hjerteklaffene.

Med dette var en helt ny type utstyr for ikke-blodige hjerteundersøkelser født.

Grunnlaget for oppfinnelsen ble lagt gjennom forskning i fagmiljøet for reguleringsteknikk ved NTH (nåværende NTNU)/ SINTEF. Etterå ble den kliniske nytten av instrumentet dokumentert gjennom medisinsk nybrottsarbeid ved nåværende St. Olavs Hospital i Trondheim.

Plusser på med bildediagnostikk

Horten-bedriften fikk sitt gjennombrudd i 1987 med en ny generasjon ultralydutstyr for hjerteundersøkelser. Her var teknologi for måling av blodstrømmen integrert i bildebasert diagnoseutstyr. Instrumentet ga informasjon både om hjertemuskelens tilstand og om klaffene.

Vingmed utviklet også dette apparatet gjennom et nært samarbeid med NTNU/SINTEF – i likhet med en rekke påfølgende produkter.

Stor i verdensmålestokk

I dag eies bedriften av giganten General Electric og er en av to store leverandører i verden på området ultralydmaskiner for hjertediagnostikk. Men GE Vingmed Ultrasound AS, som bedriften heter nå, utvikler også teknologi som inngår i ultralydutstyr for andre medisinske fagområder.

GE Vingmed Ultrasound har 200 ansatte i Norge. Innenfor GE-konsernet har selskapet status som "Center of Excellence" innen utvikling, design og produksjon av ultralydmaskiner. Bedriften har fortsatt et nært samarbeid med NTNU/SINTEF.

Fra marin IKT til medisin

  • Vingmed har sin opprinnelse i firmaet Vingtor Radio Elektro AS som ble stiftet i Horten i 1946. Navnet ble endret til Vestfold Radio i 1959 og til Vingtor Electronics i 1965. Produktene var intercom- og telefonutstyr til skip.

  • I 1968 ble Vingmed AS dannet. Fra 1972 involverte firmaet seg i klinisk og teknisk forskning på Doppler ultralyd.

  • Etter flere eierskifter ble bedriften kjøpt opp av General Electric i 1998 og endret navn til GE Vingmed Ultrasound AS.