Til hovedinnhold

Norsk Marinteknisk Forskningsinstitutt AS (MARINTEK) og SINTEF Fiskeri og havbruk AS er fusjonert til et nytt aksjeselskap, SINTEF Ocean, fra 1. januar 2017. Avdeling for miljøteknologi i Stiftelsen SINTEF Materialer og kjemi skal også overføres til det nye selskapet.

Prosessteknologi

  Løsningsorienterte tverrfaglige team med industrierfaring som utfører teknologibasert FoU for å løse problemstillinger og bidra til industrialisering av prosesser langs hele verdikjeden - fra førstehåndtering til ferdig produkt.

Forskningssjef

Ekspertise

Fangsthåndtering og kvalitet

Hos SINTEF Fiskeri og havbruk har vi i mange år jobbet med fangsthåndtering, og sett på hvordan behandling av fisken påvirker kvaliteten. Vi jobber tett sammen med mellom annet rederier og utstyrsleverandører for å optimalisere ulike trinn i fangstprosessen for med omsyn til råstoffkvalitet, og som ett ledd i dette er vi også ofte med fartøy ut på felt for å evaluere utstyr og fangstprosesser både på forskningsfartøy og i kommersielt fiske.

Master of science
930 02 709
Les mer om ekspertisen

Kuldesystemer for prosessering av mat

Verdens befolknings- og velstandsvekst tilsier at vi må produsere 70 prosent mer mat på kloden innen 2050, samtidig som vi må redusere klimagassutslipp dramatisk. I dette bildet er det viktig å ta vare på og utnytte all mat som blir produsert. En av de sentrale element er å få kontroll på temperaturen umiddelbart etter høsting/fangst, gjennom prosesseringen og helt frem til sluttbruker. SINTEF Fiskeri og havbruk arbeider med å analysere, simulere, måle og forbedre kuldesystemer for å øke verdiskapning, øke produktkvaliteten, redusere den negative klimapåvirkningen og for å gi våre kunder bedre lønnsomhet.

Les mer om ekspertisen

Reduksjon av salt i mat

I dag får de fleste av oss for mye salt i oss via maten. Mye av dette stammer fra ferdigprodukter. I samarbeid med matindustrien har vi i SINTEF forsket på hvordan saltmengden i produkter som for eksempel fiskepudding, leverpostei, reker, kokt skinke, spekepølser, smelteost og marinert sild kan reduseres, uten at kvalitet, konsistens og smak på produktene endres i negativ retning.

Les mer om ekspertisen

Sporbarhet og instrumentering

Informasjonsstyring og informasjonsutveksling er ansett som etablerte metoder for koordinering mellom ulike aktører i verdikjeder. Teknologier slik som ICT er viktig for å forbedre flyten av informasjon mellom aktørene, noe som også bidra til å øke utnyttelse av råstoff. Videre gir dette mindre tap av råstoff samt bedre kontroll og innsikt i de ulike trinnene i verdikjeden. Hos SINTEF Ocean jobber vi blant annet med å utvikle konsepter for å bedre informasjonsutveksling og testing av datafangst teknologier slik som for eksempel RFID tags.

Les mer om ekspertisen

Tørking av næringsmidler

Tørking av mat (termisk behandling av kjøtt, fisk, grønnsaker og tang/tare) er den viktigste konserveringsmetoden i verden. Tørking gir et stabilt produkt med lang holdbarhet, og som er enkelt å distribuere. Tørking er imidlertid energikrevende, og produktene kan få redusert kvalitet hvis prosessen ikke er riktig. Forskere ved Prosessteknologi ved SINTEF Fiskeri og havbruk besitter kompetanse både innen kjemi og teknologi for best å kunne løse tverrfaglige utfordringer innen tørking av næringsmidler. For en energieffektiv og miljøvennlig tørkeprosess vil gjenbruk og utnyttelse av overskuddsvarme ved bruk av varmepumpe være svært aktuelt. Delvis tørking kan kombineres med bl.a. salt til produksjon av spekemat. Under produksjon av spekemat, pinnekjøtt, ost og tørrfisk vil optimal styring og kontroll av temperatur og fuktighet i klimalager være viktig for kvalitet og utbytte.

Les mer om ekspertisen

Prosjekter

Alle prosjekter

Nyheter