Til hovedinnhold

Ekspertise

Industriell Bioteknologi - Effektive stammer og prosesser

Industriell bioteknologi er et viktig forskningsområde for SINTEF Materialer og Kjemi. Industriell bioteknolog baseres på bruk av enzymer og mikroorganismer for å produsere produkter som faramasøytika, finkjemikalier, biopolymere, mat og fôr ingredienser og bioenergi. Avdeling for Bioteknologi og Nanomedisin har mer enn 25 års erfaring i utvikling av mikrobielle produksjonsprosesser.

Forskningsleder
915 44 429
Les mer om ekspertisen

Kuldesystemer for prosessering av mat

Verdens befolknings- og velstandsvekst tilsier at vi må produsere 70 prosent mer mat på kloden innen 2050, samtidig som vi må redusere klimagassutslipp dramatisk. I dette bildet er det viktig å ta vare på og utnytte all mat som blir produsert. En av de sentrale element er å få kontroll på temperaturen umiddelbart etter høsting/fangst, gjennom prosesseringen og helt frem til sluttbruker. SINTEF Fiskeri og havbruk arbeider med å analysere, simulere, måle og forbedre kuldesystemer for å øke verdiskapning, øke produktkvaliteten, redusere den negative klimapåvirkningen og for å gi våre kunder bedre lønnsomhet.

Les mer om ekspertisen

Massespektrometri og kromatografisk separasjon innen Bioteknologi

Biologiske og bioteknologiske systemer er ofte svært komplekse og inneholder et stort antall (hundrevis til tusenvis) forskjellige kjemiske forbindelser. Massespektrometri (MS) koblet til kromatografisk separasjon (GC, LS, IC, FFF) gir sensitiv og robust kvantifisering (ng/ml og lavere) av én eller flere utvalgte forbindelser av interesse. Kvantifisering kan gjøres selv når den interessante forbindelsen er til stede i svært lave konsentrasjoner og i komplekse blandinger med nært beslektede forbindelser (analoger). Ingen annen analytisk teknikk kan gi en tilsvarende kombinasjon av sensitivitet, selektivitet og spesifisitet.

Les mer om ekspertisen

Mikrobiologi og biokjemi i næringsmidler og fôr

I næringsmidler og fôr kan det skje både ønskede og uønskede mikrobielle, biokjemiske og kjemiske prosesser og reaksjoner under produksjon og lagring. Eksempler er melkesyregjæring i syrnede melkeprodukter og spekepølse, og mikrobiell og enzymatisk modning av ost, kjøtt- og fiskeprodukter, men også mikrobiell forråtnelse, enzymatisk degradering og harskning. Ulike tiltak og strategier kan benyttes for å kontrollere, fremme eller hindre disse prosessene. Bioteknologiske metoder kan også benyttes for å produsere næringsmiddel- og fôringredienser slik som flerumettede fettsyrer.

Les mer om ekspertisen

Tørking av næringsmidler

Tørking av mat (termisk behandling av kjøtt, fisk, grønnsaker og tang/tare) er den viktigste konserveringsmetoden i verden. Tørking gir et stabilt produkt med lang holdbarhet, og som er enkelt å distribuere. Tørking er imidlertid energikrevende, og produktene kan få redusert kvalitet hvis prosessen ikke er riktig. Forskere ved Prosessteknologi ved SINTEF Fiskeri og havbruk besitter kompetanse både innen kjemi og teknologi for best å kunne løse tverrfaglige utfordringer innen tørking av næringsmidler. For en energieffektiv og miljøvennlig tørkeprosess vil gjenbruk og utnyttelse av overskuddsvarme ved bruk av varmepumpe være svært aktuelt. Delvis tørking kan kombineres med bl.a. salt til produksjon av spekemat. Under produksjon av spekemat, pinnekjøtt, ost og tørrfisk vil optimal styring og kontroll av temperatur og fuktighet i klimalager være viktig for kvalitet og utbytte.

Les mer om ekspertisen

Laboratorier

Prosjekter

Nyheter