Til hovedinnhold

Prosessteknologi

  Løsningsorienterte tverrfaglige team med industrierfaring som utfører teknologibasert FoU for å løse problemstillinger og bidra til industrialisering av prosesser langs hele verdikjeden - fra førstehåndtering til ferdig produkt.

Forskningssjef

Ekspertise

Kuldesystemer for prosessering av mat

Verdens befolknings- og velstandsvekst tilsier at vi må produsere 70 prosent mer mat på kloden innen 2050, samtidig som vi må redusere klimagassutslipp dramatisk. I dette bildet er det viktig å ta vare på og utnytte all mat som blir produsert. En av de sentrale element er å få kontroll på temperaturen umiddelbart etter høsting/fangst, gjennom prosesseringen og helt frem til sluttbruker. SINTEF Fiskeri og havbruk arbeider med å analysere, simulere, måle og forbedre kuldesystemer for å øke verdiskapning, øke produktkvaliteten, redusere den negative klimapåvirkningen og for å gi våre kunder bedre lønnsomhet.

Les mer om ekspertisen

Tørking av næringsmidler

Tørking av mat (termisk behandling av kjøtt, fisk, grønnsaker og tang/tare) er den viktigste konserveringsmetoden i verden. Tørking gir et stabilt produkt med lang holdbarhet, og som er enkelt å distribuere. Tørking er imidlertid energikrevende, og produktene kan få redusert kvalitet hvis prosessen ikke er riktig. Forskere ved Prosessteknologi ved SINTEF Fiskeri og havbruk besitter kompetanse både innen kjemi og teknologi for best å kunne løse tverrfaglige utfordringer innen tørking av næringsmidler. For en energieffektiv og miljøvennlig tørkeprosess vil gjenbruk og utnyttelse av overskuddsvarme ved bruk av varmepumpe være svært aktuelt. Delvis tørking kan kombineres med bl.a. salt til produksjon av spekemat. Under produksjon av spekemat, pinnekjøtt, ost og tørrfisk vil optimal styring og kontroll av temperatur og fuktighet i klimalager være viktig for kvalitet og utbytte.

Les mer om ekspertisen

Prosjekter

Alle prosjekter

Nyheter